eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid

Pozsony: "136 ezer ember akaratát lehúzták a vécén"

A pozsonyi városi képviselő-testület több órás vita után nem hagyta jóvá a hazárdjátékok felszámolását célzó rendeletet. Annak ellenére sem, hogy több mint 130 ezer lakos írta alá az erre irányuló petíciót. A testület egy része a teljes körű felszámolást szorgalmazta, a többiek a szabályozást részesítették előnyben. Ivo Nesrovnal főpolgármester a képviselőket okolja az eredmény miatt.

A pozsonyi képviselő-testület maratoni, nyolcórás vita után szavazott a hazárdjátékok betiltásáról szóló rendeletről. Egy szavazat hiányzott ahhoz, hogy felszámolják a játéktermeket és nyerő automatákat a szlovák fővárosban.

Ivo Nesrovnal főpolgármester nem leplezte a szavazás eredménye miatti csalódottságát. Rámutatott, hogy több mint 130 ezer pozsonyi lakos írta alá a hazárdjátékok betiltását szorgalmazó petíciót. Nesrovnal a képviselőket hibáztatja.

 „Két héttel ezelőtt egyhangúan mandátumot kaptunk arra, hogy benyújtsuk a tiltásról szóló rendelkezést. Ugyanazok a képviselők, akik két hete felemelték a kezüket, ma teljesen máshogy szavaztak. Attól tartok, hogy ez a testület végső döntése“ – nyilatkozta Nesrovnal.

A szerencsejátékot ellenző városi képviselők Budapestet is felhozták példaként, ahol a belvárosi korzókról teljesen eltűntek a játéktermek.

 Az „Állítsuk meg a hazárdjátékokat“ aktivistái, Peter Beňa és Michal Svetko is csalódottak. „Szemmel látható, hogy a testület tagjainak nem érdekük képviselni Pozsony polgárait. Sokkoló, hogy 136 ezer ember akaratát lehúzták a vécén és kinevették őket“ – magyarázták az aktivisták, akik hozzájárultak az aláírásgyűjtéshez.

Azok a képviselők, akik nem értettek egyet a teljes körű tiltással, a hazárdjátékok szabályozása mellett érveltek. Ennek értelmében eltűntek volna a kis játéktermek a városból, a nagy kaszinók azonban tovább üzemelhettek volna. Martin Chren képviselő elmondta, szerinte hova vezet, ha betiltják a hazárdjátékokat.

 „Sokan közülünk ellenezték a teljes tiltást, amely megnyitná az utat a maffia és az illegális hazárdjátékok előtt. Ennek következményei, ahogy a külföldi példákból is látható, sokkal rosszabbak, mint a jelenlegi helyzet“ - mondta a képviselő.

Az aktivisták hozzátették, hogy folytatják a munkát, legközelebb azonban csak az önkormányzati választások után összeállt új képviselő-testülettel tárgyalnak.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×