eur:
394.36
usd:
365.19
bux:
65555
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tízezer rendőr vigyáz az EBESZ-csúcs résztvevőire

Hamburgban csütörtökön kezdődik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet külügyminiszteri értekezlete. A két napra tervezett tanácskozásokon főleg az ukrajnai helyzetről és a nemzetközi terrorizmusról lesz szó.

Az amerikai és az orosz külügyminiszter már szerda este megérkezett Hamburgba és kétoldalú eszmecserét folytatott a szíriai polgárháború megoldásáról. Az EBESZ résztvevőinek biztonságáról több mint 10 ezer rendőr gondoskodik Hamburgban.

Az amerikai és az orosz külügyminiszter megbeszéléséről  nem közöltek ugyan részleteket, de diplomáciai források szerint főleg arról volt szó, hogy miként lehetne tartós tűzszünetet életbe léptetni Aleppóban, amelyre a felkelőknek megnyitandó, az Aleppóból kivezető szabad folyosók kialakítása lehetne az első lépés, és ezáltal lehetővé válna a városban rekedt lakosság humanitárius segéllyel történő ellátása is.

Azonban mégsem a szíriai polgárháború rendezése áll a ma kezdődött Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet külügyminiszteri konferenciájának fókuszában, hanem az ukrajnai válság, a hegyi Karabah hovatartozása körüli, immár évtizede húzódó vita és a nemzetközi terrorizmus leküzdése.

A vendéglátó német külügyminiszter óvott a túlzott derűlátástól. Frank Walter Steinmeier ugyanakkor üzenetet intézett Moszkvához, amelyben arra szólította fel az orosz kormányt, hogy az EBESZ miniszteri tanácsának keretében munkálkodjék az utóbbi években kialakult európai feszültség mielőbbi enyhítésén, valamint az érdekellentétek további elmélyülésének megakadályozásán.

Steinmeier a hamburgi értekezlet előtti napon az osztrák és a távozó olasz külügyminiszterrel közösen írt és a Frankfurter Allgemeine Zeitungban közzétett cikkében síkra szállt annak érdekében, hogy az EBESZ keretei között újítsák meg a nemzetközi fegyverzet-ellenőrzési rendszert, és példaként az ukrajnai válságot említve sürgette, hogy az EBESZ készüljön fel az úgymond "többdimenziós konfliktushelyzetekre", ezért tovább kell fejleszteni eszközeit, képességeit és alkalmassá kell tenni arra, hogy bármikor hozzáláthasson a válságot megelőző munkához, illetve a felek közötti közvetítéshez, a megállapodások végrehajtásának ellenőrzéséhez, valamint a konfliktusok utókezeléshez is.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kétnapos külügyminiszteri értekezletének idejére több, mint 10 ezer rendőrt vezényeltek Hamburgba, amelynek belvárosát gyakorlatilag lezárták a forgalom elöl is. A hatóságok számára a ma kezdődött konferencia gyakorlatilag főpróba a jövő évben sorra kerülő G-20 csúcstalálkozó biztonságának szavatolására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében a friss bérstatisztikákkal foglalkoztunk, amelyek első blikkre meglepően szép képet mutatnak a hazai munkaerőpiacról, a részletek ugyanakkor valamelyest árnyalják a helyzetet. A témáról Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében a ma megjelent 2023-as válási és házasodási statisztikák kapcsán Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy mennyire elterjedtek és mire használhatók a házassági vagyonjogi szerződések Magyarországon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×