eur:
394.5
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Pénzzel ösztönöznék a migránsokat

Angela Merkel kancellár ismét elutasította az általa vezetett kormánykoalícióban résztvevő legkisebb párt, a Keresztényszociális Unió elnökének, Horst Seehofernek azon követelését, hogy évente 200 ezernél több menekültet ne engedjenek be Németországba. Mint fogalmazott, a menekültek száma a válsághelyzetek alakulásától függ, és ezért nem lehet felső határt szabni, mennyien érkeznek.

Az egykori Jugoszlávia szétesése folytán kirobbant polgárháborút követően a német hatóságok már bőséges tapasztalatra tettek szert az önkéntes hazatérés ösztönzése terén. Az ezredfordulót követően úgynevezett egzisztenciateremtő juttatásokkal sok ezer boszniait bírtak rá arra, hogy visszatérjen szülőföldjére.

A tartományi belügyminiszterek Saarbrückenben tartott értekezletükön elhatározták, hogy jövőre 40 millió eurót fordítanak a menedékkérők önkéntes távozásának serkentésére.

A német hatóságok becslése szerint a tavaly óta érkezett több mint egymillió menedékkérő közül az esztendő végéig várhatóan 100 ezren hagyják el Németországot. Legtöbben közpénzből fedezett anyagi támogatással indulnak haza, de közel 27 ezren az utolsó pillanatig próbálkoztak a maradás lehetőségével, és miután minden szinten elutasították menedékjog iránti kérelmüket, engedtek a felszólításnak Németország elhagyására.

A saarbrückeni konferencián résztvevő szövetségi belügyminiszter, Thomas de Maiziere ezzel kapcsolatban rámutatott arra, hogy fokozni kell a nyomást azokra a migránsokra, akiknek nincs kilátásuk a menedékjog megszerzésére, ám ennek ellenére sem hajlandók tudomásul venni a távozásra történő hatósági felszólítást és nem egyszer csalással, illetve a hivatalok félrevezetésével próbálják kijátszani a törvényt.

A belügyminiszter nem titkolta, hogy a következő évben jelentősen emelkedhet, és még a félmilliót is megközelítheti azoknak a száma, akiknek menedékjog iránti kérelmét elutasították és távozásra felszólító végzést kapnak.

Kiutazásukat újrakezdést fedező pénzösszegekkel akarják ösztönözni, mert – mint Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere Saarbrückenben fogalmazott, a társadalmi béke és a menekültek saját érdekében is távozásra kell bírni mindenkit, akiknek nem jár a menedékjog.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×