eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Óvatosak a rendőrök a karácsonyi vásárokon

Múlt vasárnap megkezdődött a karácsonyváró időszak, az advent. Németországban ezalatt a négy hét alatt tartanak nyitva a karácsonyi vásárok. A sort az alighanem legrégibb és legpatinásabb, a nürnbergi karácsonyi vásár nyitja meg. Erre minden alkalommal az első adventi vasárnapot megelőző péntek este – ünnepélyes keretek között – kerül sor. Így volt ez pénteken is, azonban idén a terrorveszély rányomja a bélyegét a karácsonyi előkészületre is, ezért a vásár látogatóinak táskáját, hátizsákját, csomagját – szúrópróbaszerűen – ellenőrzik a rendőrök Nürnbergben.

A karácsonyi vásárt Nürnbergben a város igencsak tágas piacterét szegélyező, és még a második világháború pusztítását is csaknem sértetlenül túlélt Miasszonyunk templomának mellvédjéről az aranyba öltöztetett Jézuska nyitja meg. Őt rendkívül szigorú előírások alapján választják meg, a kinevezése két évre szól, és minden esetben egy nürnbergi, 16 és 19 év közötti, szőke, hullámos hajkoronájú leány, aki egyben a vásár nagykövete is.

Feladatai közé tartozik például, hogy ajándékot vigyen kórházakba és öregek otthonába, de idén még az állami televízió szombat esti adventi gálaelőadásán is népszerűsítette szülővárosának karácsonyi vásárát. Ilyenkor Nürnberg főtere fényárban úszik, a mézeskalács, a roston sült kolbász, a forralt bor és puncs illata kering a levegőben.

Több mint 150 bódé kínálja nem egyszer házilag készített portékáit a feltehetően 2 millió látogatónak. A piaccal szomszédos téren pedig néhány éve a legkisebbek számára gyerek-karácsonyt is rendeznek.

Az adventi időszak alatt nyitva tartó vásár első írásos emléke 1628-ból származik, történészek azonban a kezdetét ennél jóval régebbre teszik, hiszen Nürnberg a Német-Római Birodalom egyik legfontosabb városa volt.

Nem véletlen, hogy ide települt az alföldi Ajtósról az az ötvösmester, akinek két fia is már festőművészként szerzett nemzetközi hírnevet. Igaz, az elsőszülött, aki már Dürer néven látott napvilágot és Albrecht névre hallgatott, némileg elhomályosította öccse tekintélyét, holott Hans Dürer annak a lengyel uralkodónak lett az udvari festője, aki II. Ulászló magyar király testvére volt. A nürnbergi karácsonyi vásár látogatói számára készült turisztikai szórólap főhelyen említi a Dürer család egykori lakóházát, amely a főtértől néhány lépésre ma is megtekinthető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×