eur:
392.37
usd:
365.87
bux:
66823.06
2024. április 26. péntek Ervin

Martin Schulz lehet Merkel kihívója

Az Európai Parlament jelenlegi elnöke, Martin Schulz bejelentette, hogy januárban lejáró megbízatása után vissza akar térni a német politika színpadára, és az őszi választáson a Szociáldemokrata Párt küldötteként szeretne bekerülni a berlini törvényhozásba. A müncheni Süddeutsche Zeitung című napilap címoldalán megjelent beszámolója szerint több jel utal arra, hogy a jelenlegi külügyminiszter, Frank Walter Steinmeier államelnökké választása esetén Martin Schulz veszi át a külügyi tárcát, sőt, az sincs kizárva, hogy jövő ősszel ő lesz Angela Merkel kihívója.

Angela Merkel múlt vasárnap jelentette be hivatalosan, hogy a vezetése alatt álló Kereszténydemokrata Unió nevében – immár negyedik alkalommal is – indul a jövő őszi választáson. Miután közölte szándékát, a Szociáldemokrata Párt is nyomás alá került, hogy hozza nyilvánosságra, kit jelöl a kancellári tisztségre a következő törvényhozási időszakra.

Nem titok, hogy a jelenlegi gazdasági miniszter, Sigmar Gabriel szívesen indulna, azonban támogatottsága messze elmarad Angela Merkel népszerűsége mögött.

Most szinte kapóra jött, hogy az ugyancsak szociáldemokrata politikus, ám Gabrielnél jóval közkedveltebb Martin Schulz megbízatása januárban lejár az Európai Parlament élén.

Egy korábbi megállapodás értelmében az Európai Parlament elnöki tisztségét a testületben résztvevő két legnépesebb párt, a szocialisták és a néppártiak egymás között megosztják.

A szociáldemokrata Martin Schulz már többször is utalt arra, hogy befejezettnek tekinti az Európai Parlamentben vállalt feladatát, és vissza akar térni Németországba. Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilap a napokban arról számolt be, hogy Schulz már tájékoztatta a Szociáldemokrata Párt elnökét, Sigmar Gabrielt, hogy indulna jövőre a kancellári tisztségért. Csütörtökön megerősítette, hogy januárban lejáró megbízatása után távozik az uniós testületből, és ősszel indul a német szövetségi parlamenti (Bundestag) választáson.

A párt szóvivője ismételten hangoztatta, hogy csak az új év elején jelentik be, kit léptetnek fel a tisztség megszerzésére.

Diplomáciai források szerint Angela Merkel a színfalak mögött erőfeszítéseket kezdett, hogy az Európai Parlamentben a néppárt tekintsen el a korábbi megállapodás betartásától, és szorgalmazza Martin Schulz mandátumának meghosszabbítását. Ebben az esetben a távozni készülő elnöknek sem lenne könnyű a lemondás az Európai Unió egyik legmagasabb közjogi méltóságáról, egyben pedig Angela Merkel is megszabadulna a Sigmar Gabrielnél jóval népszerűbb szociáldemokrata kihívójától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×