eur:
392.19
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Rendőrkadétokat mészároltak le Pakisztánban

Újabb brutális vérengzés Pakisztánban – ezúttal közel 60 rendőr-hallgatót öltek meg egy akadémiára betörő fegyveresek, a sebesültek száma pedig meghaladja a 100-at. Legutóbb több tucat ügyvédet gyilkoltak meg szélsőséges fegyveresek az országban. A támadást kedd reggelig senki sem vállalta magára.

Legkevesebb 59 rendőr-kadétot gyilkoltak meg és 100-at megsebesítettek azok a fegyveresek, akik a pakisztáni Kettában betörtek egy rendőrakadémiára és ott lövöldözni kezdtek.

Ketta az Afganisztánnal határos, és az ország egyik legveszélyesebb helyének tartott Balucsisztán fővárosa.

Az akadémiai komplexumban 200 hallgató él, így a legtöbbjük a halottak vagy sebesültek között van. A célpont egy kollégiumi épület volt és a támadók akkor érkeztek, amikor a legtöbb diák pihent vagy aludt.

„A szélsőségesek betörtek a laktanyánkba és válogatás nélkül lőni kezdtek” – mondta a vérengzést túlélő egyik hallgató.

Amikor a biztonsági erők a helyszínre érkeztek és tűzpárbajba keveredtek a támadókkal, két szélsőséges felrobbantotta magát, egyet pedig agyonlőttek – mondta el a tartomány belügyminisztere. Hozzátette, hogy összesen öten vagy hatan lehettek és ezzel arra utalt, hogy néhány támadónak sikerült megszöknie.

A helyi média szerint a lelőtt fegyveres egy tizenéves fiú volt.

A mészárlást egyetlen szervezet sem vállalta azonnal magára, de a helyi katonai vezetés azt mondta: lehallgatták a militáns szunnita csoport, a Laskar-e-Dzshangvi hívásait, akik az egyik tábornok szerint Afganisztánból kaptak instrukciókat.

Ez a militáns csoport már több szektás támadást hajtott végre a pakisztáni sííta és keresztény közösség ellen Balucsisztánban. A pakisztáni biztonsági szervek tavaly megölték a LeDzs néven is emlegetett szervezet első emberét és 13 másik vezetőjét.

Egy rendőrségi szóvivő elmondta: hírszerzési jelentést kaptak arról, hogy valami készül a városban, de arra nem számítottak, hogy a rendőrakadémia lesz a célpont.

Augusztusban, szintén Kettában egy öngyilkos merénylő 70 gyászoló embert ölt meg egy kórházban. Az áldozatok többsége ügyvéd és újságíró volt, akik egy aznap meggyilkolt ügyvédre emlékeztek.

A rendőrség azt mondta, hogy a hétfői támadás jól szervezett volt, a fegyveresek öt különböző pontról vették tűz alá a rendőrakadémiát.

Kettáról régóta úgy tartják, hogy a pakisztáni tálibok központja, a szélsőséges szervezet vezetése rendszeresen tartott találkozókat a városban. A tálibok új vezére, Hajbatullah Ahundzada 15 éven át nyíltan prédikált egy helyi mecsetben egészen addig, amíg elődjét tavaly egy amerikai dróntámadásban meg nem ölték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×