eur:
394.73
usd:
370.57
bux:
65346.42
2024. április 19. péntek Emma
A második aranyban is bíznak a szlovákok

A második aranyban is bíznak a szlovákok

Szlovákia csütörtök reggel az olimpiai éremtáblázat 45. helyén állt egy arany- és egy ezüstérmet szerezve. Északi szomszédunkat 51 sportoló képviseli a riói olimpián. Van-e még esély az újabb éremszerzésre?

Négy évvel ezelőtt Londonban egyetlen szlovák sportolónak sem sikerült felállnia a dobogó tetejére, a 2012-es játékokat egy ezüsttel és három bronzzal zárták a szlovákok.

 František Chmelár, a Szlovák Olimpiai Bizottság elnöke a Rio de Janeiro-i ötkarikás játékok előtt így nyilatkozott az esélyekről: „Világbajnokok és Európa-bajnokok vannak a Rióba kiutazó csapatunkban, hiba lenne, ha nem bíznánk a jó eredményben. Hogy összesen hány érmet szerzünk, az sok mindentől, egyebek mellett a szerencsétől is függ. Én öt éremmel elégedett leszek, s ha ebből kettő arany, az nagyszerű lenne.”

 Az elnök által megálmodott két aranyból egy már megvan: Ladislav és Peter Škantár vízi szlalomban végeztek az élen. Az unokatestvérek a Hochschorner-fivérek örökségét viszik tovább, akik minden idők legsikeresebb olimpiai vízi szlalomozói.

 A másik riói érmet, Matej Beňuš kenu szlalom egyesben szállította. A 29 éves szlovák sportolónak ezüstérmet akasztottak a nyakába, ezzel megszerezte az

önálló Szlovákia 30. olimpiai érmét. Az ő eredménye némiképp meglepetésnek számít, mert a szezonban gyengébb eredményei is voltak, a legfontosabb pillanatban azonban kihozta magából a maximumot. Jó riói szereplését az is megalapozta, hogy tavaly november óta többször is edzőtáborozott az olimpiai versenyek színhelyén.

 A szlovák küldöttségben dél-szlovákiai magyar sportolók is szerepelnek. A Denis Myšák, Vlček Erik, Tarr György, Linka Tibor összetételű kajak négyes címvédő világbajnokként az esélyesek közé tartozik. Ketten közülük első olimpiájukon vesznek részt, ketten már tapasztaltak, negyedik, illetve ötödik alkalommal utaztak a játékokra. Hajójuk még nem állt rajtvonalhoz, ők szerezhetik meg Szlovákia második aranyérmét Rióban.

 Nem került viszont döntőbe a szintén magyar származású traplövő, Varga Erik. A diószegi sportoló a 21. helyen végzett.

 A szlovák olimpiai csapat legnagyobb sztárjának Peter Sagan kerékpárversenyző számít. Érdekesség, hogy országúti kerékpárosként nem saját versenyszámában áll rajthoz, hanem a hegyikerékpárosok között. Sagan már Londonban is hegyikerékpárban indult volna, de akkor Szlovákia nem szerzett olimpiai kvótát. A 26 éves szlovák kerekes a játékok utolsó napján áll rajthoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×