eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fokozottan figyelik az iszlám szervezeteket Németországban

A német hatóságok régóta igyekeznek megfigyelés alatt tartani a különböző iszlám szervezeteket és intézményeket. Néhány évvel ezelőtt Bonnban tartós huzavona után felszámoltak egy iskolát, amelyet Szaúd-Arábia tartott fenn, és a diákok olyan nevelésben részesültek, amely ellenkezett a német alkotmányban lefektetett elvekkel.

Berlinben a kormány szóvivője közölte, hogy a hatóságok az eddiginél fokozottabb mértékben követik a német földön intézményes keretek között működő iszlám csoportok tevékenységét. Utalt arra is, hogy ezen a téren 2006 óta a kormány legfontosabb tárgyalópartnere a németországi Iszlám-Konferencia, amely jelenleg 10 különböző mohamedán és alavita szervezetet tömörít.

A szélsőséges beállítottságú és a radikalizálódásra kész személyek megfigyelése, valamint esetleges erőszakcselekmények előkészítésének megelőzése az állambiztonsági szervek hatáskörébe tartozik.

A kormányszóvivő nyilatkozata kapcsolatban áll azokkal a jelentésekkel, hogy Erdogan elnök megpróbálja befolyását kiterjeszteni a Németországban élő törökökre is, akiknek számát 3 millióra becsülik.

Már a törökországi államcsínykísérletet követő éjszaka sok ezer török gyűlt hazájának berlini nagykövetsége, valamint a német tartományi fővárosokban működő főkonzulátusok elé, hogy támogatásáról biztosítsa Erdogan elnök politikáját.

Azóta az ankarai kormány intézkedéseit ellenző németországi törökök jó részét ismeretlen személyek súlyosan megfenyegették. Hasonló telefonhívásokat és gyalázkodó e-maileket kaptak a berlini képviselőház török származású tagjai is. Most a törvényhozás kereszténypárti tagozatának frakcióvezetője aggodalmát fejezte ki az ankarai kormány és az államfő vezetése alatt álló tömegpárt, az AKP mesterkedései miatt, hogy bűvkörébe vonja a német földön élő törököket.

Volker Kauder szerint megengedhetetlen, hogy a német iskolákban bevezetett iszlám hitoktatást az a Ditib nevű szervezet irányítsa, amely lényegében Erdogan elnök szócsöve. A német politikus ennek érdekében kérte az Iszlám Konferenciához tartozó szervezeteket, értessék meg tagjaikkal, hogy Németországban az alkotmány szabályai és a jogrend követelményei a vallási előírások felett állnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×