eur:
388.08
usd:
361.46
bux:
69030.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Károsíthatja a gyerekek agyát a mobiltelefon

Károsíthatják a gyermekek agyát a mobiltelefonok és más, hasonló hordozható készülékek által kibocsátott elektromágneses hullámok, figyelmeztet a francia táplálkozás-egészségügyi biztonságra felügyelő ügynökség. Vezetője ezért arra kéri a szülőket: vagy egyáltalán ne adjanak csemetéik kezébe ilyen eszközöket vagy komolyan korlátozzák azok használatát.

„A gyermekek nem kicsiny felnőttek, szervezetük állandóan fejlődik, változik, és ezt a folyamatot, különösen az agy esetében, az elektromágneses hullámok károsan befolyásolhatják.”

Egyebek mellett ez olvasható annak a vizsgálatnak a zárójelentésében, amelyet a francia táplálkozás-egészségügyi, környezeti és munkabiztonságot felügyelő ügynökség végzett, és amelyben arra keresték a választ, hogy milyen hatása van a gyermekekre a mobiltelefonok, tabletek és más vezeték nélküli kütyük használata.

Az ügynökség elnöke szerint bár a kérdésben nincs nemzetközi tudományos konszenzus, azt nyugodtan kijelenthetik, hogy a szóban forgó készülékek által kibocsátott elektromágnesen hullámok komoly hatással vannak a gyermekek úgynevezett kognitív, azaz megismerő funkcióira, elsősorban az emlékezetre, a figyelemre vagy éppen a mozgás összehangolására, azaz a koordinációra.

Olivier Merckel hozzátette: a konkrét sugárhatáson túl a túlzott, különösen az éjszakába nyúló mobiltelefon használat szorongást, depressziót, alvászavarokat, sőt öngyilkossági gondolatokat is kiválthat a gyermekeknél, illetve a kamaszoknál.

A fentiekből az következik, hogy a szülőknek sokkal jobban oda kell figyelniük erre a problémára, hangsúlyozta Olivier Merckel, elsősorban a mobiltelefon használatát kell drasztikusan korlátozniuk, mivel ez az a készülék, amely a legnagyobb sugárzást bocsátja ki.

Az ügynökség vezetője szerint ugyanakkor a vezeték nélküli internetes hálózatok, illetve a tabletek okozta problémákra is sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani, bár mint fogalmazott, ez ügyben hiányoznak az objektív, hosszú távú tudományos kutatások.

A francia társadalmat piacra kerülésük óta foglalkoztatják a mobiltelefonok esetleges káros mellékhatásai. Az aggodalmakat jól jelzi például, hogy az átjátszó antennák sugárzása által magukat érintettnek érzők tucatjai indítottak pereket a szolgáltatók ellen az elmúlt években, de maguk a hatóságok is komolyan veszik a kérdést. Lyon város polgármesteri hivatala például 2008-ban külön reklámkampányt szervezett, melyben arra biztatta a szülőket, hogy 12 éves koruk előtt ne adjanak mobiltelefont gyermekeik kezébe.

A mostani vizsgálat újdonsága abban áll, hogy az a mobiltelefonok mellett más vezeték nélküli készülékre, a tabletekre vagy éppen a babafigyelő rendszerekre is kiterjed. Az ügynökség gyakorlatilag azt üzeni, hogy minden rádiófrekvenciás elektromágneses jelet kibocsátó eszköz potenciálisan befolyásolhatja a gyermekek fejlődését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×