eur:
395.31
usd:
371.12
bux:
65071.77
2024. április 19. péntek Emma

Több tucat halottja van az isztambuli reptéri támadásnak

36-an meghaltak, 147-en megsebesültek, amikor három öngyilkos robbantó merényletet követett el Isztambul fő nemzetközi repterén. Az utóbbi hónapokban ez már a sokadik merénylet az országban. A hatóságok az úgynevezett Iszlám Államot vádolják.

Három öngyilkos merénylő először tüzet nyitott, majd felrobbantotta magát az isztambuli Atatürk reptéren, amely a metropolisz fő nemzetközi légikikötője.

A török hatóságok éjszaka több mint 30 halottat és 150 sebesültet említettek.

A rendőrök tűzharcba keveredtek a támadókkal, akiket meg akartak akadályozni abban, hogy egy biztonsági ellenőrző ponthoz érjenek a reptér érkezési oldalán. Ekkor a támadók felrobbantották magukat.

A támadók számát különböző szemtanúk erősítették meg. A hatóságok szerint jobbára török állampolgárok vannak a halottak közt, de néhány külföldi áldozatról is tudni.

„Hatalmas robbanás történt, iszonyatosan hangos volt. Beszakadt a mennyezet. Olyan nagy a pusztítás, hogy alig lehet felismerni a repteret – mondta egy túlélő, aki a támadás időpontjában az érkezési oldalon várakozott.

„A robbanás pillanatában a földre vetettem magam. Minden ellepett a vér és az emberi testrészek. Az ajtókon golyó ütötte lyukak tátongtak – mondta egy Németországból hazaérkezett török nő.

A támadás az Iszlám Állam keze nyomát viselte magán, de a szervezet a robbantás utáni órákban nem vállalta magára felelősséget.

Egy szemtanú azt mondta, hogy egy tetőtől talpig fekete ruhába öltözött támadó válogatás nélkül lőtt mindenkire. „Felénk indult el” – mondta a 77 éves Paul Roos. „idegesen nézett körül, hogy megállítják-e. Aztán lement a mozgólépcsőn. Két robbanást hallottunk. Addigra abbahagyta a tüzelést.

Reccep Tayyip Erdogan török államfő azt mondta: a támadás fordulópontot hozott a terrorizmus elleni közös fellépésben.

Törökországban az idén már több terrortámadás történt, Isztambul turisták által látogatott kerületeiben robbantottak fel két pokolgépet. Ankarában, a fővárosban két autóba rejtett bomba okozott nemrég vérfürdőt.

Közben – bár része az Iszlám Állam ellen harcoló koalíciónak – Törökország a határon belüli kurd régiókban csap össze militánsokkal.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×