eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke

Több tucat halottja van az isztambuli reptéri támadásnak

36-an meghaltak, 147-en megsebesültek, amikor három öngyilkos robbantó merényletet követett el Isztambul fő nemzetközi repterén. Az utóbbi hónapokban ez már a sokadik merénylet az országban. A hatóságok az úgynevezett Iszlám Államot vádolják.

Három öngyilkos merénylő először tüzet nyitott, majd felrobbantotta magát az isztambuli Atatürk reptéren, amely a metropolisz fő nemzetközi légikikötője.

A török hatóságok éjszaka több mint 30 halottat és 150 sebesültet említettek.

A rendőrök tűzharcba keveredtek a támadókkal, akiket meg akartak akadályozni abban, hogy egy biztonsági ellenőrző ponthoz érjenek a reptér érkezési oldalán. Ekkor a támadók felrobbantották magukat.

A támadók számát különböző szemtanúk erősítették meg. A hatóságok szerint jobbára török állampolgárok vannak a halottak közt, de néhány külföldi áldozatról is tudni.

„Hatalmas robbanás történt, iszonyatosan hangos volt. Beszakadt a mennyezet. Olyan nagy a pusztítás, hogy alig lehet felismerni a repteret – mondta egy túlélő, aki a támadás időpontjában az érkezési oldalon várakozott.

„A robbanás pillanatában a földre vetettem magam. Minden ellepett a vér és az emberi testrészek. Az ajtókon golyó ütötte lyukak tátongtak – mondta egy Németországból hazaérkezett török nő.

A támadás az Iszlám Állam keze nyomát viselte magán, de a szervezet a robbantás utáni órákban nem vállalta magára felelősséget.

Egy szemtanú azt mondta, hogy egy tetőtől talpig fekete ruhába öltözött támadó válogatás nélkül lőtt mindenkire. „Felénk indult el” – mondta a 77 éves Paul Roos. „idegesen nézett körül, hogy megállítják-e. Aztán lement a mozgólépcsőn. Két robbanást hallottunk. Addigra abbahagyta a tüzelést.

Reccep Tayyip Erdogan török államfő azt mondta: a támadás fordulópontot hozott a terrorizmus elleni közös fellépésben.

Törökországban az idén már több terrortámadás történt, Isztambul turisták által látogatott kerületeiben robbantottak fel két pokolgépet. Ankarában, a fővárosban két autóba rejtett bomba okozott nemrég vérfürdőt.

Közben – bár része az Iszlám Állam ellen harcoló koalíciónak – Törökország a határon belüli kurd régiókban csap össze militánsokkal.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×