eur:
395.83
usd:
364.91
bux:
65577.78
2024. március 19. kedd Bánk, József

Szlovákia ígéri, a kis államok is hallathatják majd hangjukat

"Elfogadhatatlan, hogy az Európai Unióban büntessék a kis államokat azért, mert bizonyos dolgokban önálló véleményt fogalmaznak meg" - nyilatkozta a szlovák parlament elnöke Csehországban tett első hivatalos útja során. Andrej Danko Prágában megígérte, hogy Szlovákia július 1-től kezdődő EU-s elnöksége alatt jobban fogja hallatni a hangját, s ugyanez érvényes lesz a V4-ek többi országára is.

Milan Štěch, a cseh szenátus elnöke kijelentette, azzal, hogy Szlovákiában a márciusi parlamenti választásokat követően új kormány alakult, nem változott meg sem Szlovákia sem pedig Csehország korábban megfogalmazott véleménye a migránsválsággal kapcsolatban.

„Mindkét állam továbbra is elutasítja a menekültkvótákat, és ellenzi a  minden be nem fogadott menekült után fizetendő 250 ezer eurós szolidaritási hozzájárulást” – mondta Štěch.

Megerősítette, hogy Prága továbbra is a külső schengeni határok következetes védelmében látja a menekültválság megoldásának kulcsát.

 Andrej Danko, a pozsonyi parlament elnöke Prágában megismételte, hogy Szlovákia az  Európai Unió Tanácsának  július 1-től kezdődő soros  elnöki tisztsége alatt erős képviselője lesz a közép-európai államoknak.

„Nagy lehetőségként tekintek az elnökségre, amikor is a cseh nemzet, de ugyanúgy a magyar és a lengyel is, erősebb hangot adhat majd véleményének” – ígérte a szlovák házelnök.

 A cseh és a szlovák politikus abban is egyetértett, hogy a kis államokat nem szabad büntetni véleményükért.

Azt szeretném, ha az erős nyugati államok, ahogy odafigyelnek a menekültekre, úgy odafigyeljenek a dolgozó csehekre és szlovákokra is. Ha valaki véleményt fogalmaz meg, azt nem szabadna büntetni. Jogunk van az önálló álláspont kialakításához” – tette hozzá Andrej Danko.

 A szlovák házelnök szerint az EU-ban szükség lenne a kis államok összefogására, amelyeknek jobban össze kellene tartaniuk, és segíteniük kellene egymást. Példaként a V4-es csoportot említette. „Fontos, hogy megmutassuk: tiszteletben tartjuk kötelezettségeinket az Európai Unióban, készek vagyunk teljesíteni őket, de a másik oldalon azt akarjuk, hogy az unió is figyeljen ránk, és értsen meg minket” – fejtette ki a pozsonyi törvényhozás elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×