eur:
393.29
usd:
367
bux:
66545.79
2024. április 25. csütörtök Márk
A kurdok összekötik az oroszokat és az amerikaiakat

A kurdok összekötik az oroszokat és az amerikaiakat

Az úgynevezett Iszlám Állam ellen harcoló egyik fő szíriai kurd erő az amerikai és az orosz erőkkel is együttműködve folytatja a dzsihadisták elleni kampányát. Ezt kedden jelentették be, azután, hogy korábban felmerült a közös, amerikai-orosz légicsapások lehetősége is Szíriában.

A szíriai kurdok megindultak Rakka, az Iszlám Állam fővárosa felé. Egyik fő erejük, a Demokrata Szövetség most azt közölte, hogy az Egyesült Államokkal és Oroszországgal is összehangolják akciójukat.

Oroszország március közepén váratlanul közölte, hogy kivonja Szíriában harcoló csapatait – a gyakorlatban mindez nem teljes kivonulást jelentett és folytatódtak az Aszad szíriai elnök ellenségei ellen indított légicsapások.

Az oroszok tagadták, hogy a napokban súlyos veszteségek érték volna őket – műholdas felvételek azt sugallták, hogy a segítségükkel visszafoglalt Palmüra közelében, az Iszlám Állam egyik rajtaütésében több orosz harci helikoptert is megsemmisítettek. Moszkva tagadta a veszteséget.

A gazeta.ru híroldal szerint azonban taktikát kellett váltania és további szövetségesekre van szüksége Szíriában. Ezért is jelezte az orosz külügyminisztérium, hogy hajlandó együttműködni a Demokrata szövetség nevű kurd erővel, amely az Iszlám Állam fővárosát, Rakkát készül megostromolni.

Ibrahim Ibrahim, a Szövetség elnöke kedden közölte, hogy az amerikaiakkal és az oroszokkal is egyeztetve indítják meg a hadműveletet. A szervezet jó kapcsolatokat ápol az oroszokkal. Vezetője, Szalih Muszlim kétszer is járt a szíriai ellenzék tagjaként Moszkvában, az oroszok pedig javasolják, hogy az ő által vezetett kurd delegáció is asztalhoz ülhessen a Genfben elakadt szíriai béketárgyalásokon.

A kurdok bejelentése után nem sokkal később Szergej Lavrov orosz külügyminiszter üdvözölte az összehangolt fellépés ötletét. „Felelősen kijelentem, hogy készek vagyunk ilyen koordinációra. Már korábban felszabadíthattuk volna Rakkát és Moszult, ha az orosz és amerikai hadseregek elkezdték volna összehangolni tevékenységüket – mondta.

Az orosz média szerint Rakka felszabadításában az amerikaiak játsszák majd a vezető szerepet, a levegőből támogatva a kurdokat és a szíriai ellenzéki erőket. A napokban már szórólapokkal terítették be a várost, a közelgő támadásra figyelmeztetve a polgári lakosságot.

Korábban már felmerült, hogy az oroszok és az amerikaiak összehangolják tevékenységüket az Iszlám Állam elleni fellépés során. Lavrov és John Kerry külügyminiszterek legutóbb épp hétfőn tárgyaltak a lehetőségről, amiről tudni lehet, hogy Amerika nem túlzottan lelkesedik érte.

Lavrov szerint már most is fennáll az együttműködés, „még akkor is, ha Washington a nyilvánosság előtt ezt igyekszik letagadni” – fogalmazott az orosz diplomácia vezetője.

Venjamin Popov a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézete a „Civilizációk partnersége” nevű központjának vezetője arról beszélt, hogy nemrég amerikai delegáció járt az orosz fővárosban, és „egyes tagjai megértőnek mutatkoztak az orosz álláspont iránt”. Azzal is tisztában vannak, hogy a török határ több pontján átjutnak a terroristák, hogy utánpótlást szerezzenek be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×