INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Szenátor: az Uber létbizonytalanságot okoz

Infostart / InfoRádió
Az Uber, a Lyft és a hasonló cégek aláássák a gazdaság stabilitását, miközben a szabadúszókra épülő gazdaságot erősítik – ezzel a bírálattal illette egy amerikai szenátor azokat a technológiai cégeket, amelyek egymás alá ígérő dolgozókat versenyeztetnek a munkáért.

Elizabeth Warren szenátor, az amerikai liberális elit egyik oszlopos tagja és Hillary Clinton potenciális alelnökjelöltje keményen nekiment azoknak a technológiai vállalkozásoknak, amelyek úgy próbálják leszorítani a szolgáltatások árát, hogy olcsó, szabadúszó munkaerőt közvetítenek ki.

„Túlértékelik a félig-szabadúszó, alkalmi munka előnyeit... azaz hogy mekkora rugalmasságot, függetlenséget és kreativitást ígér az úgynevezett "gig economy", vagyis a szabadúszó gazdaság. Bizonyos dolgozóknak, bizonyos körülmények között előnyt jelent.

Sokaktól azonban elveszi a lehetőséget, hogy pénzügyi biztonságot építsenek fel maguknak, miközben az összes előnyt a csúcson ülő 10 százalék élvezi” – mondta Warren szenátor Washingtonban, egy csütörtöki beszédben.

Mint a Financial Times megjegyzi, a szenátor-asszony bírálata „rossz hír” az összes olyan, okostelefonos alkalmazásra épülő vállalkozásnak, amely szerződéses vállalkozókat alkalmazva szorítja le az árakat, miközben kérdések merülnek fel arról, hogy mennyire védi a dolgozókat és a fogyasztókat.

Az Ubert több ízben bíróság elé citálták az Egyesült Államokban abban a kérdésben, hogy a vezetők alkalmazottai vagy szerződéses beszállítói-e a cégnek. Utóbbiaknak ugyanis nem járnak szociális juttatások és költségtérítés.

Elisabeth Warren demokrata szenátor szerint az összes dolgozónak – így a szerződéses vállalkozóknak is – fizetett betegszabadság jár. Emellett olyan biztosítást kell kötni velük, amely garantált jövedelmet biztosít, ha baleset vagy betegség miatt hosszú ideig nem tudnak munkát vállalni. Harmadik javaslata pedig az volt, hogy minden dolgozó – még az egyéni vállalkozók is – fizessen nyugdíj-járulékot.

„Engem egyszerű elv vezényel: az összes dolgozót – szedjenek paradicsomokat, vagy építsenek űrhajókat – megillet egy minimális védelem, hogy gazdasági biztonságot tudjanak létrehozni családjuknak” - mondta Warren szenátor.

Az Uber nemrég 100 millió dolláros kártérítést fizetett a kaliforniai és massachussets-i dolgozóknak, akik csoportos pert indítottak a céggel szemben.

A cég azt állította, hogy újfajta munkalehetőségeket vezetett be. „Az emberek saját feltételeik alapján dolgozhatnak. Platformunk függetlenséget és rugalmasságot kínál – állt a vállalat nyilatkozatában.

A cég adatai szerint vezetői 61 százaléknak van másodállása.


A címlapról ajánljuk