eur:
392.62
usd:
365.96
bux:
66816.39
2024. április 26. péntek Ervin

Merkelt okolják a német szélsőjobb megerősödése miatt

A Berlinben kormányzó koalícióban résztvevő kisebbik keresztény párt, a kizárólag Bajorországban működő Keresztényszociális Unió elnöke egy interjúban a kancellárt okolta az Alternatíva Németország számára elnevezésű jobboldali párt gyors előretöréséért. Horst Seehofer szerint Angela Merkel menekültpolitikája hajtotta a vizet a populista jelszavakat hangoztató párt malmára.

Az Alternatíva Németország számára elnevezésű párt támogatottsága a múlt év közepén még jóval 5 százalék alatt volt, így messze nem érte el a parlamenti bejutáshoz szükséges szintet, most viszont erősen 10 százalék fölött áll, sőt az ország keleti felében választóinak aránya eléri a 20 százalékot is – jelentette ki Horst Seehofer a Die Welt am Sonntag című lapnak adott interjúban.

A bajor miniszterelnök hangsúlyozta, hogy megítélése szerint az AfD betűszóval jelölt párt gyors megerősödése a kormány szeptember óta folytatott menekültpolitikájára vezethető vissza. Az interjúban Seehofer utalt arra, hogy számos esetben kifogásolta a határ megnyitását a menekültáradat előtt.

A kancellár néhány nappal ezelőtt úgy vélte, hogy az elhatárolódást az AfD-töl a legeredményesebben a jobboldali párt programjának tényszerű megvitatása révén lehet megvalósítani. A bajor miniszterelnök szerint egyértelmű állásfoglalásra lenne szükség, amely nyíltan a választók tudomására adja, hogy a kormány nagyon is komolyan veszi aggodalmaikat.

Nyilatkozatában Horst Seehofer cáfolta, hogy az általa vezetett Keresztényszociális Unió szakítani akar az eddigi gyakorlattal, és a jövő évi országos választáson nem a kancellár elnöklete alatt álló Kereszténydemokrata Unióval együtt akar kampányolni.

Ennek előfeltétele azonban közös platform kidolgozása, amit a kancellárral folytatott legutóbbi megbeszélései alapján biztosra vesz. A bajor miniszterelnök az interjúval alighanem választ akart adni azokra a bírálatokra, amelyekkel a Kereszténydemokrata Unió több vezetője a kancellár menekültpolitikáját ostorozó nyilatkozatait illette.

Mint emlékezetes, Horst Seehofer az év elején kilátásba helyezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a berlini kormány továbbra is nyitva tartja a menekültek előtt Németország határát. Noha erre az interjúban nem tért ki, nemrég azonban arról beszélt, hogy a téma egyelőre nem aktuális.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×