eur:
392.89
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

A németek milliárdokat fordítanának a menekültekre

Közel 94 milliárd eurót fordítana a német állam a menekültek beilleszkedésére az évtized végéig. A kormány és a tartományok képviselői egy hét múlva tárgyalják az erről szóló előterjesztést.

Berlinben a kormány és a tartományok képviselői ugyan csak egy hét múlva tárgyalják azt a költségtervezetet, amelyet a pénzügyminisztérium dolgozott ki a menekültekkel kapcsolatos kiadások fedezésére, azonban a közvélemény körében máris komoly megdöbbenést váltott ki, hogy az évtized végéig az állami költségvetésből csaknem 94 milliárd eurót akarnak a migránsok beilleszkedésére fordítani. Az adat közzététele aligha járul a kancellár amúgy is megtépázott népszerűségének erősödéséhez.

A közel 94 milliárd euró részben a folyamatosan érkező migránsokkal kapcsolatos kiadások fedezését, részben pedig azokat a segélyprogramokat szolgálnák, amelyekkel a menekülés okát szeretnék a helyszínen megelőzni.

Berlinben remélik, hogy az Európai Unió és Ankara között a menekültek visszavételéről kötött megállapodás nem fut zátonyra és így idén már lényegesen kevesebb, legfeljebb 600 ezer migráns érkezik Németországba.

Jól értesült források szerint a hatóságok arra számítanak, hogy a befogadott menedékkérők több mint felének már öt év után sikerül elhelyezkedni. Tény, hogy a Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkezett személyek zöme fiatal és saját elmondása szerint minél előbb szívesen állna munkába Németországban.

A regisztrálásukkal kapcsolatos ügyintézés azonban a hatósági fogadkozások ellenére igencsak vontatott és a táborokban illetve szállásokon egyre gyakoribbak az összetűzések. A média is egyre gyakrabban tudósít ilyen esetekről, a rendőrség most Pünkösdkor is csak nehezen tudott úrrá lenni az alsó-szászországi Verden befogadóállomásán afgánok és kurdok között kirobbant véres verekedésen.

A bűncselekmények mellett komoly problémát jelent a hatóságoknak, hogy tavaly a több mint egy millió menekülttel együtt szélsőséges beállítottságú, terrorcselekmények elkövetésére kész személyek is érkeztek Németországba. Titkosszolgálati adatok szerint az Iszlám Állam közel 250 harcosa él jelenleg német földön.

Aggodalmat okoz az is, hogy az iszlamisták a táborokban és migráns szállásokon toboroznak főleg fiatal, egyedül érkezett menekültek körében, akiket hamis ígéretekkel megpróbálnak behálózni és céljaik megvalósítására kihasználni.

Az ezzel kapcsolatos jelentésekből az Alternatíva Németország számára elnevezésű AfD betűszóval közismertté vált jobboldali párt már jó ideje tőkét kovácsol, a szélsőséges jobboldali szervezetek követői pedig nem riadnak vissza a menekültotthonok felgyújtásától sem. Támadásaik az év eleje óta tovább szaporodtak .

A migránsok beilleszkedésére fordítandó költségekről elterjedt hír alighanem tovább borzolja majd az amúgy is feszült kedélyeket. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×