INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Központi menekülttábor létrehozásáról tárgyalnak Nigériában

Infostart / InfoRádió
A berlini kormány már évekkel ezelőtt szóba hozta egy menekülttábor létesítését a Szahara peremén, hogy elejét vegyék az afrikai migránsok gyakran halálos kimenetelű átkelésének a Földközi-tengeren.

A terv most tovább körvonalazódott a német és a francia külügyminiszter Niger fővárosában, Niamejben folytatott megbeszélésein.

Berlinben attól tartanak, hogy a továbbra is súlyos helyzetben lévő Líbiából nyáron – embercsempészek közvetítésével – ismét ezrek indulnak bizonytalan lélekvesztőkön Európa partjai felé.

A Líbiával délen határos Niger az Afrikából érkező menekültek egyik legfontosabb állomása. A múlt évben több mint százezren indultak Nigerből a Szaharán keresztül a líbiai partok felé, hogy onnan a különböző, egymással harcoló fegyveres csoportok anyagi megvesztegetése után, embercsempészek révén a jobb jövő reményében nekivágjanak a Földközi-tengernek.

A legtöbb esetben csaknem használhatatlan hajókon indulók egy része tavaly is a hullámok áldozata lett.

Az olasz hatóságok már jó ideje összeurópai megoldást sürgetnek, és Frank Walter Steinmeier német, valamint Jean Marc Ayrault francia külügyminiszter most ennek jegyében látogatott az egyik legszegényebb afrikai ország, Niger fővárosába és tárgyalt az egykori francia gyarmat vezetőivel olyan menekülttábor létrehozásáról, amelyben emberhez méltó körülmények között szállásolnák el az Európa felé tartó migránsokat. A menekültek innen intézhetnék valamelyik uniós tagállam hatóságaihoz a bevándorlási kérelmüket is és kedvező elbírálás esetén Nigerből utazhatnának tovább a befogadó országba.

Azonban sem Steinmeier, sem pedig Ayrault nem említette, hogy az Európai Unió mekkora összeget kíván a niameji kormány rendelkezésére bocsátani a menekülttábor megvalósítására. Az EU eddig 75 millió euróval járult hozzá a nigeri kormány támogatásához.

Steinmeier és Ayrault tárgyalópartnere, Jakabu Ibrahim külügyminiszter utalt arra, hogy idén legalább 120 ezer migráns érkezésével számolnak. Mint említette, csupán áprilisban 10 ezren jöttek a közép-afrikai országba a továbbutazás szándékával.

Jakabu Ibrahim elmondta, hogy a legtöbben a földrészen dúló fegyveres összecsapások, valamint a környezetváltozás okozta csapások miatt vesznek vándorbotot a kezükbe.


A címlapról ajánljuk