eur:
392.94
usd:
365.59
bux:
66607.53
2024. április 26. péntek Ervin

Sztrájk miatt járatokat kellett törölnie a Lufthansának

A németországi közalkalmazottakat képviselő szakszervezet bérkövetelésének alátámasztására mára sztrájkot hirdetett a német repülőtereken. Noha a munkabeszüntetési akció délután véget ér, jelentős fennakadásokkal kell számolni a nemzetközi légiforgalomban. A Lufthansa mára kénytelen volt lemondani járatainak több mint a felét.

A repülőtéri alkalmazottak sztrájkja miatt a legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa törölte öt Budapest és München, valamint három, Budapest és Frankfurt közötti járatát.

A közalkalmazottakat képviselő szakszervezet által hirdetett munkabeszüntetés súlyos csapást még a Lufthansára, amelynek forgalmát a közelmúltban a légikisérőket valamint a pilótákat tömörítő érdekvédelmi szervezet sztrájkja is többször megbénította. A mai akció következtében a légitársaság közel 1500 járata közül csaknem 900-at törölt, ami több mint 87 ezer utast érint.

A sztrájk nem terjed ki a Lufthansa elsőszámú német vetélytársának, az Air Berlinnek Budapest és Berlin közötti járatára, mert a német főváros repülőterére ezúttal nem érvényes a szakszervezet munkabeszüntetési felhívása.

A több mint 2 millió közalkalmazottat, így a repülőtéri csomagkezelőket, biztonsági öröket, tűzoltókat valamint a terminálok között közlekedő autóbusz-vezetőket is tömörítő érdekvédelmi szervezet, a betűszóval jelölt Verdi, kereken hatszázalékos béremelést követel, arra hivatkozva, hogy a munkaadóknál, azaz a szövetségi kormánynál és a települési önkormányzatoknál, a közelmúltban 30 milliárd euró többlet halmozódott fel.

Eddig a munkaadók ez évre egy, jövőre pedig további kettő százalékos emelést ajánlottak, így megfigyelők nem sok reményt fűznek a csütörtökre tervezett harmadik tárgyalási forduló kimeneteléhez.

Az Európai Bíróság egy korábbi döntés értelmében azok az utasok, akik a sztrájk miatt legalább ötórás várakozásra kényszerülnek, jogosultak repülőjegyük árának visszatérítésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×