eur:
396.45
usd:
369.01
bux:
69661.21
2024. június 20. csütörtök Rafael

Utcára vonultak a pedagógusok Pozsonyban

Mintegy négyezren vettek részt azon a kedd délutáni pedagógus-tüntetésen Pozsonyban, amelyet az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezete és más szakmai szervezetek kezdeményeztek. A tüntetők ugyan értékelték, hogy néhány követelésük bekerült a kormányprogramba, kifogásolták viszont, hogy a kormány nem biztosítja és emeli kellőképpen az oktatásügyre szánt pénzösszeget.

 A megmozduláson részt vevő pedagógusok kifejezték elégedetlenségüket az oktatásügy jelenlegi helyzetével és változásokat követeltek. Pavel Ondek szakszervezeti elnök elmondta, jelenleg nincs minden úgy az oktatásügyben, ahogy az kívánatos lenne, és bár néhány általuk szorgalmazott változtatás valóban bekerült a kormányprogramba, a finanszírozás kérdésével továbbra sem foglalkoznak kellőképpen: „Több pénzt akarunk az oktatásügybe! Nemcsak béremelést, hanem rendszerszintű reformokat szeretnénk” – szólalt fel a tüntetésen Ondek.

 Az elégedetlen szlovák pedagógusok egyelőre nem készülnek további demonstrációkra, elsősorban tárgyalni szeretnének, ezért felszólították az oktatásügyi tárca vezetőjét, a kormányfőt és a parlamenti pártok elnökeit, hogy találjanak megoldást a problémáikra. Peter Plavčan oktatásügyi miniszter elmondta, teljes mértékben tiszteletben tartja az oktatásügyben dolgozók jogát arra, hogy kinyilvánítsák véleményüket. Hangsúlyozta azonban, hogy mindenki felelős az ágazat jövőjéért, és hozzátette, hogy az oktatásügyi reformtervezet kidolgozásában harminc szervezet, érdekképviselet, és különféle szakmai szervezetek vettek részt.

 A tárcavezető szerint a tervezet most először említ konkrét számokat, nevezetesen, hogy az oktatásügyre szánt pénzösszeget négy év alatt kétmilliárd euróval emelik, emellett módosítják a bérezési osztályokat, amely hosszú idő után először témája egy közös megegyezésnek a kormány és a szakmai szervezetek között.

A tüntető pedagógusokat Andrej Danko házelnök is fogadta. Mint mondta, joguk van a sztrájkra, de ahelyett inkább tárgyalni kell, és nemcsak a bérkövetelésekről, hanem az oktatásügy rendszerszintű változásairól. „Elmondtam azt, amit a kormányprogramban is megtalálhatnak, hogy elkészítettük az ágazatba szánt pénzösszeg megemelését, valamint a béremeléshez szükséges lépések elvégzését, amit a kormány garantálni tud” – jegyezte meg Andrej Danko.

A Fico-kormány szeptembertől 6 százalékos béremelést ígért a pedagógusoknak, 2018-tól pedig évente további 6 százalékot. A szakszervezet viszont idén 25, a következő években pedig további 10 százalékos béremelést tart elfogadhatónak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×