eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Súlyos csapás a török turizmusra a terror

Törökország soha nem hódol be a terrornak - mondta Recep Tayyip Erdogan elnök azt követően, hogy a hétvégén egy öngyilkos merénylő négy külföldit ölt meg egy isztambuli merényletben. A támadások azonban súlyos csapást jelenthetnek a török vendéglátóiparra.

A török hatóságok szerint egy, az Iszlám Állammal szimpatizáló török állampolgár robbantott szombaton Isztambul fontos bevásárló utcájában.

Mehmet Öztürk a város európai oldalán fekvő Istiklal sugárúton ölt meg négy külföldit. A sors keserű fintoraként két egymással szembenálló ország, Izrael és Irán polgárait. Az egyik izraeli kettős, izraeli-amerikai állampolgár volt.

A három izraeli és egy iráni halott mellett tucatnyi a sebesültek száma.

Erdogan elnök - akit Európában az ellenzéki média elleni kemény fellépés miatt bírálnak - azt mondta: Törökország nem hajol meg a terror előtt.

Török illetékesek szerint az Iszlám Állam azért támadja Törökországot, mert az Szíriában fokozottabban együttműködik a dzsihadisták elleni harcoló, amerikai vezetésű koalícióval.

Az idén azonban ez már a negyedik merénylet, amely még súlyosabb tavalyi robbantásokat követ. A robbantók között egyaránt megtalálhatók az Iszlám Állam és a kurd szeparatisták hívei, akik Szíriában egymás ellenségei is.

A szombati merénylet előtt egy héttel a török fővárosban, Ankarában ölt meg egy pokolgép 37 embert. A merényletet egy szélsőséges kurd csoport vállalta magára.

A török hatóságok - közbiztonsági okokra hivatkozva - több városban betiltották a kurd tavaszünnep, a Nevroz ünneplését.

A törökországi merényletek máris drámai módon visszavetették a turizmust.

A Wall Street Journal megjegyzi, hogy tavalyhoz képest 40 százalékkal kevesebb nyári utat kötöttek le külföldi turisták, míg a szállodai foglalások száma a felére csökkent.

Több száz szállodát és panziót eladásra kínáltak fel a tulajdonosok. "Soha nem álmodtunk ilyen borzasztó helyzetről" - mondta Bora Adali, aki a déli Antalya üdülőhelyen keres vevőt háromcsillagos szállodájára.

Az elmúlt években dinamikusan fejlődött a török idegenforgalom - főleg a nagyszámú orosz turista, valamint a török tengerpartra látogató nyugatiak és arab látogatók miatt.

Az Oroszországgal elmérgesedett viszony hatására megcsappant az orosz turisták száma, a merényletek miatt pedig mások már korántsem tartják nyugodt és biztonságos helynek Törökországot. A turizmus a török lakosság 7 százalékának ad munkát és 4 százalékkal járul hozzá az éves GDP-hez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×