eur:
385.61
usd:
354.36
bux:
0
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Az amerikai kormánnyal szegülnek szembe a házfoglaló milicisták

Egy helyi seriff szerint magát az amerikai szövetségi kormányt akarják megdönteni azok a fegyveresek, akik elfoglalták a szövetségi kormány egyik épületét Oregon állam déli részén.

Azóta, hogy 1995-ben Timothy McVeigh Oklahomában 168 embert gyilkolt meg, amikor felrobbantott egy kormányépületet, nem sokat lehetett hallani külföldön az amerikai kormányellenes milíciákról.

A 27 éves oklahomai robbantó, McVeigh és a milíciák is "zsarnoki hatalomként" tekintenek az amerikai szövetségi kormányra és valamiért az Egyesült Nemzetek Szervezetét is a fenyegető "Új Világrend" kulcsszereplőjének tartják.

McVeigh azt remélte, hogy az oklahomai robbantás után felkelés tör ki, ami elsöpri az amerikai kormányt.

Egy helyi seriff szerint hasonló indítékok vezetik azt az ismeretlen számú fegyverest, akik Oregon állam déli részén elfoglalták a szövetségi kormányzat egyik épületét.

A milicisták a Malheur Nemzeti Parkban fészkelték be magukat a létesítmény irodáiba. A tettnek szimbolikus jelentősége van, mivel az irodák a szövetségi kormány tulajdonában vannak.

Hartney megye seriffje, David Ward azt mondta, hogy a megyei és szövetségi kormányzat megdöntése lehet a fegyveresek célja. Hozzátette: több intézmény tagjai békés módon próbálnak véget vetni a szembenállásnak. Ezek között van a Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI, amely korábban véres incidensekbe keveredett hasonló aktivistákkal.

"Ezek az emberek azt állítják, hogy helyi gazdákat támogató milicisták. Valójában más céljaik vannak, meg akarják dönteni a megyei és az amerikai szövetségi kormányt. Azt remélik, hogy hasonló akciókat indíthatnak be Amerika-szerte" - mondta a seriff.

A magát Bundy-milíciának nevező csoport tagjai azt mondták, tiltakozásból foglalták el a vadvédelmi rezervátumnak a szövetségi kormány birtokában lévő épületét.

Azt sérelmezik, hogy börtönbüntetéssel sújtottak két helyi gazdát, akik azt állították, hogy a legelőiket fenyegető növényeket gyújtottak fel a szövetségi tulajdonban lévő földön. Bár már letöltötték büntetésüket, egy bíró felülvizsgálta a döntést és további egy évre visszaküldte őket a börtönbe.

Helyi jogvédők szerint a gazdák ügyét felkarolták és kisajátították a máshonnan érkezett, kormányellenes és összeesküvés-elméleteket valló konzervatív csoportok.

Az egyik kormányellenes aktivista a Facebookra feltöltött videójában tagadta, hogy törvénysértő módon lépnének fel: azt mondta, bárki szabadon bemehet az épületbe, nem sértenek törvényt, nincsenek magánterületen.

Figyelmeztetett, hogy ha nem lőnek rájuk, ők sem lőnek vissza, de "meg fogjuk védeni az Alkotmányt. Vannak közöttünk fegyveresek, az Alkotmány 2. módosítása biztosítja a fegyverviselési jogot és megvédjük jogainkat" - tette hozzá.

Harney megye hatóságai arra kérték a polgári lakosokat, hogy ne menjenek a vadasparkba. A milicisták azonban vasárnap taktikát váltottak, barátságos arcukat próbálták mutatni és meghívták a médiát az épületbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×