eur:
389.66
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Sokan ellenzik Szíria angol bombázását Londonban is

Szerdán, éjféltájban, tíz órán át tartó vita után, a londoni parlament alsóháza 397-223 arányban szavazta meg, hogy a légierő Szíria területén is bombázhassa az Iszlám Állam csapatait és központjait. Hatvanhat ellenzéki képviselő is támogatta a kormány beterjesztését. Már 57 perccel a szavazás eredményének kihirdetése után felszállt négy Tornádó típusú brit bombázó Ciprusról, az Akrotiki támaszpontról, és támadta az Iszlám Állam jövedelmét biztosító olajtárolókat. A támadások következő hullámát is előkészítették a támaszponton. Angliában sokan ellenzik a hadviselés szíriai kiterjesztését.

Nem mindenki ért egyet Nagy-Britanniában azzal, hogy az Iszlám Állam erőit Irak után immár Szíria területén is bombázhatják brit harci gépek. Mialatt a képviselők erről szavaztak, a Parlament előtt több százan tüntettek a hadviselés kiterjesztése ellen.

A szocialista Munkáspártot vezető Jeremy Corbyn pacifista, tehát elvből ellenezte a kormány beterjesztésének elfogadását. Ezért keltett feltűnést, hogy a párt külügyi szóvivőjének, Hilary Benn-nek a vita során elhangzott felszólalása még David Cameron miniszterelnök nyitóbeszédénél is erőteljesebben domborította ki az Iszlám Állam által az egész világot fenyegető veszélyt. Benn-t megtapsolták a képviselők, miután azzal fejezte be felszólalását, hogy a szocialisták mindig nemzetközi kitekintésűek voltak, szembeszállnak a demokráciát fenyegető veszélyekkel, az Iszlám Állam pedig, a maga brutalitásával, éppen a demokrácia ellen kezdett harcot, épp úgy mint annak idején Hitler és Mussolini. A brit parlament akkor a hadüzenet mellett szavazott, tehát - mondta Hilary Benn - most is el kell fogadnia az emberi jogok érvényének veszélyeztetésével szembeni harc fokozását.

David Cameron előre jelezte, hogy csak akkor bocsájtja parlamenti szavazásra kérdést, ha biztosítottnak látja, hogy a szavazást a kormánypárt nem veszíti el. Számítása bejött. De a hadviselésnek sok ellenzője van, egyrészt azért, mert ez vérontással járt, másrészt azért, mert az Iszlám Állam terrorakciókkal vághat vissza. A bombázás ellenzői a Bécsben elindított diplomáciai folyamat sikerében bíznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×