eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A németek is beszállhatnak az Iszlám Állam elleni harcba

Berlinben a törvényhozás ma vitatja meg a kormánynak azon döntését, amelynek értelmében a német hadsereg is kiveszi részét az Iszlám Állam nevű terrorcsoport elleni harcból Szíriában. A fegyveres részvétel megszavazása - az ellenzék hangos bírálata ellenére is - biztosra vehető. A lakosság csaknem ötven százaléka is helyesli a kormány döntését, azonban egyre jobban tart esetleges terrorveszélytől.

A héten készült közvélemény-kutatás azt bizonyítja, hogy a németek jelentős hányada egyetért az Iszlám Àllam dzsihadista terrorszervezet elleni német beavatkozással. A válaszadók 45 százaléka azonosult a kormány döntésével, amelynek értelmében a német fegyveres erők is bekapcsolódnak az Iszlám Állam Szíria állásait támadó nemzetközi hadműveletbe.

A felmérés azonban kimutatta azt is, hogy a lakosság immár 71 százaléka tart merényletektől Németországban is. Berlinben a belügyminisztérium a múltban is óvott esetleges terrorcselekménytől, de ismételten hangsúlyozta, hogy a biztonsági szervek nem rendelkezik konkrét támadás előkészítésére utaló értesülésekkel.

A berlini kormány már eddig is támogatta az ENSZ külön-megbízottjának erőfeszítéseit a szíriai polgárháború befejezésére, azonban a kancellár csak a nemrég elkövetett párizsi merényletek után a francia államfő határozott kérésére jelentette be, hogy a német haderő felderítő és légi utántöltő gépek bevetésével segíti a szövetségeseket, valamint a Charles de Gaulle nevű francia repülőgép-hordozó védelmére egy hadihajót küld a szír partok közelébe.

A berlini törvényhozás várhatóan pénteken hagyja jóvá a nemzetközi vezérkarba delegált katonákkal együtt összesen 1200 fős kontingens kivezénylését. A parlamenti vita során kiderült, hogy a német haderő Tornádó típusú gépei elavultak, a rendelkezésre álló 93 harcigépből jelenleg csupán 29 üzemképes.

Ennek ellenére Ursula von der Leyen védelmi miniszter hangoztatta, hogy a légierő eleget tud tenni vállalásának, mert egyelőre akár 6 Tornádó típusú gép is kellő támogatást tud biztosítani a nyugati szövetségeseknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×