eur:
393.91
usd:
368.57
bux:
66317.98
2024. április 24. szerda György

"Õ volt a társadalomtudományok új Darwinja"

René Girard munkájának igazi horderejét még nem ismerték fel teljes egészében a társadalomkutatók. Ez az egyik következtetés olvasható ki a francia sajtóban megjelent írásokból, melyekkel szerzőik az Egyesült Államokban néhány napja elhunyt francia antropológus és filozófus előtt tisztelegnek.

A nyugdíjba vonulásáig az amerikai Stanford egyetemen tanító, 91 éves korában elhunyt René Girard-ról egyik honfitársa, Michel Serres filozófus és akadémikus egy alkalommal nem kevesebbet állított, mint hogy ő "a társadalomtudományok új Darwinja".

A kijelentés érthető, hiszen a 80 évesen a Francia Akadémia tagjává választott Girard az általa fölfedezett mimetikus vágyelmélettel, illetve a bűnbakképzési mechanizmussal teljesen új értelmezési keretet hozott létre a társadalmak kialakulásának és működésének, illetve az egyes emberek közötti viszonyok vizsgálatához, melyek széles körű alkalmazása amúgy még várat magára.

Girard alaptétele meglehetősen egyszerű: az emberi vágy mimetikus, azaz utánzó természetű. "Azt hisszük, írja, hogy a vágy objektív vagy szubjektív, holott valójában a dolgokat értékessé tevő embertársunk táplálja". Vagyis tudatosan vagy tudattalanul, a másik ember vágyát utánozzuk, ami azonban versengést, és előbb-utóbb erőszakot eredményez a közösség tagjai között.

A mimetikus vágyból születő konfliktus természete az, hogy ragályossá válik, és rövid idő alatt az egész közösséget megfertőzi. Ez a "mimetikus válság" a mindenki mindenki elleni harchoz vezet. A közösség fennmaradását veszélyeztető erőszak-spirálból egy évezredeken keresztül rejtve maradt mechanizmus jelent kiutat.

A csoport tagjai egy adott pillanatban, mintegy varázsütésre, egyöntetűen egy személy ellen fordulnak, rajta vezetve le a konfliktus során felgyűlt feszültségeket és indulatokat. Ezt nevezi René Girard bűnbakképzésnek, ami szerinte egyben közösség- és társadalom alapító, illetve azt megszilárdító aktusnak is számít.

Kutatásai során Girard rájött arra, hogy az ősi társadalmak az általuk kiszemelt bűnbakokat mindig bűnösöknek tartották, amiről szerinte a mítoszok kiválóan tanúskodnak, azok ugyanis az eseményeket mindig a többség, vagyis az erősebbek szemszögéből mutatják be. Ez a tény a filozófust a zsidó-keresztény kinyilatkoztatás egyediségének a felismeréséhez, személyesen pedig a katolikus hithez való visszatéréséhez is elvezette.

Girard szerint az ótestamentumi szerzők sejtették meg először, hogy a tömeg által kiszemelt bűnbak valójában ártatlan, és ez e tény Jézus Krisztus keresztre feszítésével vált végérvényesen nyilvánvalóvá. Ebből a szempontból René Girard egy teljesen új dimenziót nyitott meg az Evangéliumok megértéséhez, amelyek szerinte nem csupán Isten, hanem ember "elméletet" is tartalmaznak.

Kutatói munkásságának jelentőségét jelzi, hogy halálhírét a Stanford egyetem jelentette be, Franciaországban pedig sorra jelennek meg a munkásságát elirmerően méltató írások. Magyarországon egyébként két éve adták ki René Girard "Látám a sátánt, mint a villámlást lehullani az égől" című egyik alapművét, tizenhat évvel első megjelenését követően. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×