INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Koalíciós feszültség Németországban

Infostart / InfoRádió
Berlinben a menekültkérdés fokozódó feszültséget teremt a kormányban résztvevő koalíciós partnerek körében. A kancellár némi vonakodás után beleegyezett a legkisebb koalíciós partner, a Bajorországban kormányzó Keresztényszociális Unió vezetője által szorgalmazott követelésbe és megbízta a belügyminisztert úgynevezett tranzitövezetek kidolgozásával az ország határain. Ezt azonban nemcsak az ellenzéki pártok, hanem a kormányban résztvevő Szociáldemokrata Párt vezetői is elvetették. A helyzetet igencsak szemléletesen tükrözi az egyik bulvárlap címoldala, amelyen Angela Merkel látható, alatta az általa többször is hangoztatott fogadkozás, hogy a problémát meg fogjuk oldani, ezt azonban egy kérdés is követi: hogyan? A kérdés megalapozott, mert a jelek szerint idén már közel egy millió menekülttel számol a berlini kormány.

A legtöbb migráns Bajorországban lép először német földre, így nem meglepő, hogy a tartomány miniszterelnöke, a Keresztényszociális Unió élén álló Horst Seehofer már jóideje szembe fordult Angela Merkellel, aki a menekültek feltétel nélküli befogadását szorgalmazza. Seehofer a múlt héten a vezetése alatt álló Bajorországban már úgymond önvédelmi intézkedéseket helyezett kilátásba és nyíltan kapitulációval vádolta a kancellár kormányát.

A feszültség levezetése céljából folytatott többszöri tárgyaláson a kancellár úgy szerelte le koalíciós partnerét, hogy bejelentette: még a héten részletes tervek készülnek a határ térségében kijelölendő úgynevezett tranzitövezetekről, amelyekben a menedékjogra kevésbé esélyes személyek ügyével a hatóságok gyorsított eljárás formájában foglalkoznak.

Kérelmük elutasítása esetén haladéktalanul távozásra kényszerítik őket. Ezt a tervet a koalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt határozottan visszautasította, úgyhogy egyelőre nem tudni, Lothar de Maiziere belügyminiszter megkezdi-e a tranzitövezetre vonatkozó elképzelés gyakorlati megvalósítását. Tény, hogy a német repülőtereken már évekkel ezelőtt létrehoztak tranzitövezeteket, amelyekből a menedékkérők csak ügyük elintézése után léphetnek ki: kedvező esetben Németország felé, elutasítás esetén a szülőföldjük felé induló utasszállítógép irányába.

A berlini koalíción belül kirobbant feszültség tovább csorbította a kancellár tekintélyét. A migránsok beözönlése erősen megingatta Angela Merkel népszerűségét és valamennyi közvélemény-kutatás arra utal, hogy támogatottsága napról-napra csökken, annak ellenére, hogy a lakosság körében még most is jóval nagyobb a menekültek iránti rokonszenv, mint a 90-es évek közepén a Bosznia-Hercegovinából, vagy Koszovóból érkezőkkel szemben volt tapasztalható.

Ez főleg az önkéntes segítők számában nyilvánul meg leginkább, de az újonnan érkezők iránti szolidaritásból az egyházak is jelentősen kiveszik a részüket, amikor sok esetben a tulajdonukban lévő épületeket átmenti menekültotthonná alakítják át. Azonban nem csak a migránsok befogadása jelent kihívást a németek számára, hanem annak a fiatalokban rejlő energiáknak a levezetése is, amely az újonnan érkezőkben rejlik, ugyanis a menekültek több mint 70 százaléka férfi, közülük a legtöbben még a 30. életévüket sem töltötték be.

Így egyre gyakoribb a menekültotthonokban elszállásolt nők és lányok megerőszakolása. Mint a Pro Asyl emberjogi szervezet munkatársa elmondta, szinte magától értetődik, hogy a közel-keleti menekülttáborokból elsősorban a strapaképes fiatalemberek vágnak neki a hosszú és nem egyszer igen kalandos útnak, abban a reményben, hogy családjukat idővel maguk után hozathatják.

Ez becslések szerint az év végéig mintegy 700 ezer menekült férfit jelent majd Németországban. Csupán összehasonlításként említem meg, hogy miután 2011-ben megszüntették a kötelező sorozást, a katonaság létszámát 180 ezerre korlátozták.Berlinben a menekültkérdés fokozódó feszültséget teremt a koalíciós pártok között, miközben a kormány idén már közel egymillió menekülttel számol. Németországból Vincze András tudósít.


A címlapról ajánljuk