eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Családösszevonással sokasodnak a menekültek

A berlini kormánykoalícióban szinte megalakulása óta vita tárgyát képezi a bevándorlás ügye. Míg a két kereszténypárt elzárkózik a bevándorlás törvényesítése elöl, a szociáldemokraták - az ellenzéki pártok támogatásával hivatalos keretet akarnak biztosítani az idegenek betelepedésére. A kérdést a jelenlegi menekültprobléma igencsak időszerűvé tette.

Már a szociáldemokrata Gerhard Schröder kancellársága idején történtek kísérletek a gazdasági élet szempontjából szükséges jól képzett, fiatal munkaerő betelepítésére az Európai Unión kívüli országokból, de ez nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Időközben a német társadalom elöregedése tovább gyorsult és az ipari vezetők egyre hangosabban sürgetik olyan törvények megalkotását, amelyek jogi keretet biztosítanak a németországi munkavállalásra és letelepedésre, tehetséges külföldi pályakezdők számára. A jelenlegi menekültválságot sok menedzser, köztük a luxusgépkocsik gyártására szakosodott Daimler-Benz vezérigazgatója, vagy a nemzeti bank elnöke kiváló lehetőségnek nevezte a jól képzett, illetve megfelelő adottságokkal rendelkező fiatal munkaerő kiválogatására, azzal a céllal, hogy egy napon felelősségteljes feladatkört bízhatnak majd rájuk, egyben pedig segítenek áthidalni a népesség fokozódó elöregedéséből eredő problémákat.

Tény, hogy folyamatosan érkeznek német földre a menekültek, elsősorban fiatal férfiak, akikről előbb elterjedt az a hír, hogy jó angol nyelvtudással és szakmai felkészültséggel rendelkeznek. Időközben kiderült, hogy a nyelvismeret és a képesítés terén komoly hiányosságok mutatkoznak a fiatal migránsok körében, ezért sokfelé már az ideiglenes menekültotthonban jórészt önkéntesek közreműködésével megkezdődik a német nyelvtanítás.

Ezzel párhuzamosan a hatóságok kísérletet tesznek az újonnan érkezők érdeklődési körének valamint felkészültségi szintjének kipuhatolására, hogy ha majd kellő német nyelvismerettel rendelkeznek, melyik szakma elsajátítása, illetve felsőfokú tanintézmény felé irányítsák őket. Erre csak a menedékjoggal rendelkezőknek van kilátása.

Az ügyintézés idején önálló lakást nem bérelhetnek, és munkát sem vállalhatnak. Ez idő alatt a hatóságok által rendelkezésükre bocsátott otthonokban, gyakorlatilag tétlenül töltik napjaikat, ami számos feszültség forrása. Ha menedékjogban részesülnek, a németekhez hasonlóan, önmaguknak kell gondoskodniuk saját magukról, azaz állás és lakáslehetőség után kell nézniük. Mint menedékjoggal rendelkező, lehetősége nyílik családtagjaik kihozatalára, azaz feleségük és kiskorú gyermekeik németországi beutazása előtt nem áll többé akadály.

Alighanem ebből a meggondolásból következtetnek sokan arra, hogy az év végéig várható mintegy 700 ezer, jórészt 30 év alatti menekült férfi, ha megkapja a menedékjogot, hamarosan kérelmezni fogja családtagjai számára a bevándorló vízumot és így már a jövő esztendő során az idén érkezettek létszáma többszörösére dagadhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×