eur:
395.07
usd:
371.03
bux:
65076.09
2024. április 19. péntek Emma

Szlovákia is kijutott az EB-re

A szlovák labdarúgó-válogatott az Eb-selejtezők zárófordulójában győzni tudott, így csoportmásodikként története során először kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra. A szlovák labdarúgó válogatott így a 2010-es világbajnokság után újabb világeseményre jutott ki, 2016-ban Franciaországban vehetnek részt a 24 csapatos kontinensviadalon.

A szlovák csapatnak a hétfői záró fordulóban - az ukrán-spanyol meccs alakulásától függetlenül - bármilyen arányú győzelem Eb-szereplést jelentett. Luxemburg volt az ellenfél, melyet 3:0-ás félidei vezetést követően végül 4:2-re sikerült legyőzniük Marek Ham¹íkéknak. Szlovákia a selejtezősorozatot 7 győzelemmel, 1 döntetlennel és két vereséggel zárta, így a csoportelső Spanyolország mögött másodikként egyenes úton jutott ki a jövő évi franciaországi kontinensviadalra.

"Természetesen nagyon könnyű és jóleső érzés egy ilyen meccs után értékelni" - fogalmazott a szlovákok szövetségi kapitánya a luxemburgi meccset követően. Ján Kozák játékosként még Csehszlovákia színeiben vett részt Európa-, illetve világbajnokságon, s mint a luxemburgi meccs utáni sajtótájékoztatón fogalmazott, amikor átvette a csapat irányítását az volt a célja, hogy ezeket a sikereket edzőként is átélhesse. A kapitány hozzátette: "nagyszerű érzés, ha az álmok valóra válnak."

Novota Jánost, a szlovák válogatott magyar cserekapusát, a Rapid Wien hálóőrét a luxemburgi reptéren értük el telefonon. "Abszolút megérdemelt volt a továbbjutásunk. Fantasztikus érzés, hogy ez sikerült, mindenki számára olyan élmény, amely nem mindig adatik meg egy játékos karrierje alatt, éppen ezért nagyon meg kell becsülni. Nem szeretnénk turistaként kiutazni Franciaországba, mindent meg fogunk tenni azért, hogy sikeresen szerepeljünk. Aktív résztvevői akarunk lenni az Európa-bajnokságnak. Bízom benne, hogy ez a csapat még sokra viheti" - vetítette előre Novota. A kapustól megtudtuk, hogy a hétfői győzelmet szolid ünneplés követte, mert a játékosoknak azonnal vissza kellett utazniuk klubcsapataikhoz.

A pozsonyi sportújság, a Denník ©port a francia "Bienvenue la Slovaquie!" azaz "Üdvözlünk Szlovákia" címmel jelent meg a meccs másnapján, de a csapat sikere nagy visszhangot váltott ki a világsajtóban is. A német Süddeutsche Zeitung megjegyzi, hogy a szlovák csapat története során először jutott ki az Európa-bajnokságra. A brit Daily Mail szintén szót ejt a történelmi sikerről, emellett a luxemburgi meccs hősének nevezi a Nápolyban játszó Marek Ham¹íkot, aki két góllal biztosította Szlovákia kijutását a 2016-os Eb-re.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×