eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A szlovákok vállalják a legtöbb éjszakai műszakot

Szlovákia az uniós tagállamok tekintetében az elsők között szerepel azon a listán, amely az alkalmazottak esti, éjszakai, illetve hétvégi munkavállalását vizsgálta.

A Posta Bank legfrissebb kimutatásában Szlovákia a dobogó legfelső fokán áll az éjszakai munka tekintetében. A szakszervezetek ezen felül figyelmeztetnek a nagymértékű túlórára és a nem megfelelő bánásmódra a munkáltatók oldaláról, akik véleménye szerint a fiatalok közül sokan igénylik a túlórát.

Az elemzésből kitűnik, hogy minden negyedik szlovákiai munkavállaló az esti órákban is dolgozik, e téren az ország a negyedik az uniós tagállamok közül.

Úgyszintén minden negyedik munkavállaló szombaton is dolgozik Szlovákiában, ami az uniós átlaggal egyenlő.

A vasárnapi munkába járás terén a harmadik hely jutott a szlovákoknak; itt csak a hollandok és az írek állnak előttük. Aranyérmesek lettek viszont az éjszakai munka, éjszakai műszakozás vonatkozásában.

A Posta Bank elemzője megjegyezte, hogy az iparban, műszakos munkában országos szinten sokan dolgoznak. A szakszervezetek is hangoztatják, hogy Szlovákiában egy alkalmazottra 180 órányi túlóra esik évente. A szolgáltatóknál, fodrászatokban, vendéglátóipari-egységekben, bevásárlóközpontokban a hosszabb nyitva tartás miatt megnövekedett a túlóra mennyisége - mondta Katarína Klembalová, a Profesia munkaközvetítő portáltól. Hozzátette, a visszaélésekkel kapcsolatban a munkaügyi felügyeletnél akár anonym feljelentés is tehető.

Az alkalmazottak viszont félnek a munkáltatóhoz fordulni, mivel tartanak a munkahelyük esetleges elvesztésétől - vélik a szakszervezetek. Rastislav Machunka, a Munkáltató Szervezetek Társulásának elnöke szerint a nagyarányú túlóra a szakemberhiányból következtethető.

"A probléma abban rejlik, hogy Szlovákiában hiány mutatkozik a szakképzett munkaerőből. Az alkalmazottak java része önkéntes alapon vállalja a túlórát" - véli Machunka.

Szociológusok úgy vélekednek, az alkalmazottak attól is tartanak, hogy a munkáltató az elutasítás kapcsán nem tartaná őket elég lojálisnak. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×