eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A NASA az új Ridley Scott-filmre időzítette bejelentését?

Azt követően, hogy az amerikai űrkutatási ügynökség illetékesei bejelentették, hogy egykor hatalmas tenger borította a Mars egyötödét, azonnal megindult a találgatás, hogy vajon a Mentőexpedíció című új film bemutatójára időzítették-e a bejelentést.

A Mars egyötödét hatalmas óceán borította be a múltban, amely a légkör ritkulása miatt fokozatosan eltűnt. Még így is maradt azonban sós folyóvíz a vörös bolygón - jelentette be a NASA hétfőn.

Az előre beharangozott sajtótájékoztató szokás szerint sokak fantáziáját indította be arról, hogy létezik, vagy létezhetett-e élet a bolygón. Emellett azonban arról is találgatás indult meg, hogy az űrkutatási hivatal esetleg egy új, a Marsról szóló filmnek akart reklámot csinálni a hír időzítésével.

A tudósok hosszas kutatómunkáját megkoronázó NASA-bejelentésnek ugyanis nemcsak a tudomány világa, de a 20th Century Fox filmstúdió is örült. Az ő támogatásukkal kerül a moziba hamarosan Ridley Scott új filmje, a Mentőexpedíció, Matt Damon főszereplésével. A filmben Damon egy, a Marson maradt űrhajóst játszik, akit társai egy viharban magára hagynak.

Mint a Yahoo News megjegyzi, a stúdió marketingcsapata gyorsan mozgásba lendült a marsi vízről szóló bejelentés után. Nem számít, hogy a néha csordogáló sós lé nem iható, az egyik reklámfotóra máris felkerült a "hozzatok egy szívószálat Watney-nek" felirat - így hívják a filmben a főhőst. Az amerikai mozik pénteken mutatják be az új Scott-alkotást, így a NASA azonnal megkapta, hogy a premierhez időzítette szenzációs bejelentését.

"Nem, a bejelentés egy tudományos cikk mai megjelenéséhez volt időzítve" - mondta hétfőn Laurie Cantillo, a NASA szóvivője.

Az összeesküvés-elméletek híveit viszont bátorította, hogy Ridley Scott, a film rendezője egy beszélgetésben azt mondta: az ügynökség "nagyon segítőkésznek bizonyult" a film készítése során.

"Nagyon tetszett nekik, ahogy megfilmesítettük a forgatókönyvet. Jobbára pontosnak találták. Megmutattam a filmet 40 NASA-illetékesnek és az egyik azt mondta: ez talán segít nekünk az amerikai űrprogram átgondolásában. Persze részben viccelt, de jólesett" -mondta Scott.

A megjegyzés nyomán a filmkritikusok rárepültek a "részben" szóra.

"A NASA-nak életben kell tartania az űrkutatás romantikáját és dicsőségét, hogy továbbra is finanszírozást kapjon az adófizetők pénzéből... és ha van egy olyan, szórakoztató film, amelynek részei egy az egyben NASA-reklámnak tűnnek, akkor miért ne időzítsék bejelentésüket a film premierjéhez?" - tette fel a kérdést a Guardian filmkritikusa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×