eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nem kapott menedékjogot, megölték az Európába vezető úton

Megtagadták tőle a menedékjogot, kivégezték a tálibok. Jelentések szerint ez lett a sorsa egy afgán katonai tolmácsnak, aki a nyugati invázió idején együtt dolgozott a brit hadsereggel.

Nagy-Britanniában időről időre felmerül az iraki és az afganisztáni katonai beavatkozás során a hadsereggel együttműködő helyi tolmácsok ügye.

A hazájukban életveszélybe került emberek közül többszázan kértek menedékjogot, de a brit hatóságok csak egyenként bírálják el a kérelmeket és sok beadványt elutasítottak.

A tolmácsok a brit katonákéhoz hasonló egyenruhát viseltek és családjaikkal együtt halálos fenyegetéseket kapnak, sőt meg is támadják őket..

Volt, akit meg is gyilkoltak. Így járt a brit katonák által Popalnak nevezett tolmács is, akit megkínoztak majd ezután megöltek, miután Iránban elfogták.

A Daily Mail című brit lap szerint négy másik tolmács is hasonló sorsra jutott, miután embercsempészek segítségével próbáltak eljutni Európába.

Popal egyik kollégája szerint bárkit, akiről kiderül, hogy együttműködtek a nyugati szövetséges erőkkel, megkínoznak és megölnek, mert kémeknek tartják őket. "A csempészek figyelmeztettek bennünket: nagy eséllyel fogságba eshetünk. Ha ez megtörténik, akkor magunkra maradunk" - folytatta.

Vannak olyan, Iránig eljutott afgánok, akik feladták tervüket, hogy eljussanak Európába. Egy részüket besorozzák az iráni hadseregbe, majd Szíriába küldik, hogy a kormány oldalán harcoljanak. Másokat brutális kihallgatásoknak vetnek alá. "Ha azt mondod, hogy az amerikaiaknak vagy a briteknek dolgoztál, valószínűleg megölnek" - tette hozzá a volt tolmács.

A Mail szerint 20 volt tolmácsnak sikerült eljutnia Németországba.

A briteknek dolgozó Popal megsebesült, amikor az egyik brit ejtőernyős hadosztálynak dolgozott a dél-afganisztáni Helmand tartományban. Később a tálibok halálos fenyegetései miatt elmenekült a fővárosból, Kabulból.

Testvére szerint azt mondta: "Undorító, hogy a britek hátat fordítottak neki. A saját életét kockáztatta értük".

A napokban egy másik afgán tolmács, aki Gordon Brown volt brit miniszterelnöknek fordított, mondta azt, hogy többezer eurót készül fizetni embercsempészeknek, mert a "britek magára hagyták".

A Chris néven emlegetett tolmács a brit miniszterelnöki hivatalnak és a brit Határőrizeti ügynökségnek is levelet írt, de nem kapott választ - állítja a Mail.

Korábban a brit Legfelsőbb Bíróság elutasított egy olyan keresetet, amely szerint munkahelyi diszkrimináció érte volna a brit erőknek dolgozó afgán tolmácsokat.

A Russia Today orosz hírtévé közben a franciaországi Calais menekülttáborában bukkant rá egy volt afgán tolmácsra, aki illegálisan próbál bejutni Nagy-Britanniába. A "Happy" néven ismert férfit meglátogatta volt brit parancsnoka is, miközben több nyugati országban a veteránok bírálják kormányaikat, amiért nem segítenek az afgán tolmácsoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×