eur:
389.49
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Négyezer menekültet etetett az ifjú pár

Négyezer szíriai menekültet vendégelt meg az esküvőjén egy török pár. A friss házasok nemcsak mulatoztak, hanem saját maguk szolgálták ki vendégeiket.

Törökországban jelenleg kétmillió szíriai menekült él és a Szíriai határon fekvő Kilis városban is sokan vannak.

Fethullullah Üzümcüoglu és menyasszonya, Esra Polat a Szíriával határos tartományban mondta ki a boldogító igent. A menyegzőt nem hagyományos módon ünnepelték meg - meghívtak négyezer, a városban élő szíriai menekültet.

Az ötletgazda valójában a férj édesapja volt, aki elmondta: "Úgy gondoltuk, meg kell osztanunk ezt a boldog napot szíriai testvéreinkkel. Reméljük, más is hasonlóan cselekszik majd".

A násznép egy jótékonysági szervezetet is bevont az akcióba és a menekülteknek teherautókról osztották az ételt. Az ifjú pár pedig egy büfében szolgálta ki a vendégeket.

A Kimse Yok Mu nevű karitatív szervezet szóvivője azt mondta, hogy a pár a családjaiktól kapott pénzből vendégelte meg a menekülteket.

A jótékonysági akció - a török lakosság egy része számára - azonban ellentmondásos: az említett civilszervezet közel áll az úgynevezett Gülen-mozgalomhoz.

Fehtullah Gülen az Egyesült Államokban élő befolyásos török imám, akit a török kormány azzal vádol, hogy alá akarja ásni a hatalmát.

A friss házasok viszont nem politizáltak, hanem arról beszéltek: boldogok voltak, amiért örömet tudtak okozni a menekülteknek.

A fiatalok boldogságára azonban árnyékot vethet, hogy a török vezetés most már nyíltan azt állítja: nem lehet folytatni az ország déli részén élő kurd kisebbséggel a békefolyamatot.

A török kormány, hosszan tartó vonakodás után hajlandó volt követni szövetségesei példáját és bombázásokat indított a Szíriában tevékenykedő Iszlám Állam ellen. Ezzel párhuzamosan azonban a dzsihádisták ellen harcoló radikális kurd csoportok állásait is támadja.

A Wall Street Journal nevű üzleti napilap szerint a törökök végül azért csatlakoztak az amerikai vezetésű katonai koalícióhoz, mert megállapodtak Washingtonnal: az Iszlám Állam fegyvereseitől megtisztított szíriai területre nem engedik be a kurd harcosokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×