eur:
388.36
usd:
361.92
bux:
69152.64
2024. május 9. csütörtök Gergely

Németországban népszerű a görögökkel keménykedő pénzügyminiszter

Berlinben a törvényhozás tagjai - megszakítva nyári szabadságukat - pénteken összeülnek, hogy döntsenek a hétfő hajnalban elfogadott új görög segélycsomagról. A képviselőház szinte biztosan támogatni fogja a tervet. Egy most készült felmérés szerint a németek többsége is helyesli a segélyprogramot, viszont még a koalíciós partner részéről is erősen kifogásolták a pénzügyminiszter tárgyalási módszerét.

Az állami tévécsatorna kedd reggeli adásában Carstens Schneider, a kormánykoalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt  helyettes frakcióvezetője súlyos hibát vetett Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter szemére.

Schneider szerint  ugyanis a múlt hét végén szóba hozott tervével, amelyben kilátásba helyezte Görögország átmeneti kiválását az euroövezetből, veszélybe sodorta a tanácskozások sikerét és ezzel még a kancellár álláspontjával is szembe került. Mégis a legújabb  közvéleménykutatási adatok arra vallanak, hogy a lakosság 64 százaléka nagyon meg van elégedve a pénzügyminiszterrel, aki így jelenleg a legnépszerűbb német politikus.

A tévében hétfőn este közzétett felmérésből kitűnik az is, hogy a németek zöme a görög válság kezdetén szívesebben látta volna Athént az euroövezeten kívül, viszont most, a harmadik segélycsomagról született kompromisszum után a válaszadók alig egy harmada helyezkedik erre az álláspontra.

A tanulmány pikantériája, hogy míg a németek 62 százaléka helyesli Görögország tagságát az európai valutaegységben, és több mint fele megfelelőnek tartja a legújabb segélycsomagot, a lakosság 78 százaléka nem bízik abban, hogy az athéni kormány képes lesz a kompromisszumba foglalt vállalások megvalósítására.
Ennek ellenére szinte biztosra vehető, hogy a német törvényhozás elsöprő többsége péntekre tervezett rendkívüli ülésén megszavazza a Brüsszelben hétfő hajnalban született megállapodást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×