eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Félnek a szlovákiai muzulmánok a hétvégi szélsőjobbos tüntetés után

Félnek a Szlovákiában élő muzulmánok a szombati, Európa iszlamizálódása és a menekültek ellen tartott, rendbontásba torkolló pozsonyi demonstráció után.

Utcára vonult a szélsőjobb a hétvégén Pozsonyban. Az iszlám világ és a bevándorlás ellen tüntetők száma meghaladta a nyolcezer főt.

Az "Alternatív út" nevet viselő szervezet által előre bejelentett szombati megmozdulást rendkívüli biztonsági intézkedések kísérték, a belvárosban több száz rendőr, köztük rohamrendőrök felügyelték a rendet.

A néhány száz főből álló ellentüntetés a "Közösen a gyűlölet ellen" nevet viselte. A helyzet akkor mérgesedett el, amikor a két csoport egymás közelébe ért. A résztvevők mindkét táborból válogatott vulgarizmusokat vágtak egymás fejéhez, a rendőrök sorfallal választották el őket. A tüntetés után több helyen zavargások törtek ki, a rendőrök 140 személyt letartóztattak, közülük 60 cseh állampolgár.

Robert Kaliòák szlovák belügyminiszter a rendőri beavatkozást elégségesnek tartotta. Az ellenzéki Lucia ®itnanská, volt igazságügyi miniszter szerint a menekültkérdés az extrémisták számára csak ürügy volt a rendbontáshoz.

A demonstráció után megnövekedett a félelem a szlovákiai muszlimok körében. A Szlovákiai Iszlám Alapítvány ezért arra kéri Andrej Kiska köztársasági elnököt, a parlament és a kormány képviselőit, biztosítsák az iszlám vallásúak jogait és szabadságait.

"Kérjük, hogy tegyék meg a megfelelő lépéseket a további erőszak megelőzésére, amelyek bekövetkezhetnek, ha fokozódik az iszlámellenes retorika" - áll a szlovákiai muszlimok állásfoglalásában.

Az alapítvány szerint a bevándorlókkal kapcsolatos vita sokban emlékeztet arra, ami a múlt század 30-as éveiben folyt az európai zsidósággal szemben. Hangsúlyozzák, hogy elutasítják az erőszak minden formáját, és elítélik azok tetteit, akik állítólag az iszlám nevében a terror és a gyűlölet eszméit terjesztik a világ különböző részein, Európát is beleértve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×