eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Elveszítheti többségét Törökországban a kormánypárt

Visszaszorul a 13 éven át domináns kormánypárt? - ez a kérdés Törökországban, ahol július 7-én tartanak parlamenti választásokat. Ha az eddig elsöprően népszerű Jog és Igazságosság Pártja elveszíti abszolút többségét, lemondhat az elnöki köztársaság létrehozásáról szóló alkotmánymódosításról.

Isztambul forgalmasabb utcáin lehetetlen néhány lépést megtenni anélkül, hogy az ember ne találná szembe magát egy szemüveges és bajuszos, jóságosan mosolygó középkorú férfi fotójával.

Õ Ahmet Davutoglu, a 13 éve kormányzó, iszlámista szimpátiájú Jog és Igazságosság Párt soraiból kikerült miniszterelnök.

A Törökországban AK-nak nevezett párt annyira domináns a médiában és az utcákon, hogy csak elvétve látni a fő ellenzéki erő, a Republikánus Néppárt jelöltjeit vagy posztereit. Reccep Tayyip Erdogan köztársasági elnök pedig - annak ellenére, hogy az alkotmány szerint semlegesnek kéne mutatkoznia -, nem rejti véka alá, hogy saját pártját támogatja.

A szinte totális médiafölény ellenére azonban a törökök kezdenek kiábrándulni az AK-ból, amely példátlan gazdasági növekedést és vagyonosodást hozott az elmúlt évtizedben. Néhány nap alatt két közvélemény-kutatás is az AK visszaesését jósolta, ami nyomán esett a török líra más valutákkal szembeni árfolyama.

2002-ben, amikor a Jog és Igazságosság - akkor még Erdogánnal az élén - hatalomra került, az egy főre jutó GDP 3600 dollár volt. 11 évvel később már ennek a háromszorosa, és Törökország a 20 legfontosabb ipari állam közé emelkedett - jegyzi meg a Reuters.

A gazdasági növekedés mostanra fékeződött és Törökországot is adósságválság fenyegeti: az utóbbi években 11-szeresére emelkedtek a lakossági tartozások, miközben a magánszemélyek és a cégek szinte alig takarítanak meg.

Ebben a helyzetben a fő ellenzéki erő, a világi érzelmű és városi lakosokat és az elitet tömörítő, Republikánus Néppárt úgy érzi: immár a gazdasági témák felvetésével is fogást találhat az AK párton.

Erdogan elnök kormánypártját eddig jelentős mértékben támogattak a kisázsiai dolgozók és vallásos érzületű törökök, akik úgy érezték, hogy a korábbi republikánus kormányok figyelmen kívül hagyták őket - de immár ők is elégedetlenek.

Mindez ahhoz vezethet, hogy a június eleji választásokon az AK nem szerez "szupertöbbséget" a parlamentben.

Pedig ez lenne a cél azért, hogy megvalósulhasson az autoriter stílusa miatt bírált Reccep Tayyip Erdogan álma. Erdogan elnöki köztársaságot szeretne, de az ehhez szükséges alkotmánymódosítást csak abszolút többség mellett lehet végrehajtani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×