eur:
388.67
usd:
361.81
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Megzavarhatja a Bundestag ülését a hacker-támadás

Berlinben a törvényhozás elnöke reményének adott kifejezést, hogy a héten nem lesz fennakadás a parlamenti üléseken a múlt héten észlelt hacker-támadás után. Utalt arra is, hogy ilyen agresszív behatolási kísérletre még sohasem került sor a német törvényhozás informatikai rendszere ellen.

Berlinben a képviselőház informatikusai, valamint a Német Információ- és Biztonságtechnikai Szervezet szakemberei vállvetve igyekeznek kideríteni, miként sikerült hackereknek hozzá férniük a Bundestag informatikai rendszeréhez.

A törvényhozás elnöke reményét fejezte ki, hogy az erre a hétre tervezett üléseken emiatt nem lesz fennakadás. Elmondta azt is, hogy az intézmény a cyber-kémek kedvelt célpontja: a múlt év óta átlagosan 15-20 behatolási kísérletet észlelnek, de ezek szinte minden alkalommal kudarcot vallanak.

Januárban azonban egy Moszkva-barát ukrán hacker-csoport már olyan támadást hajtott végre, amelyet a Bundestag informatikusai csak külső segítséggel tudtak visszaverni. Az akcióval büszkélkedő csoport akkor azt állította, hogy tettével tiltakozni akart az ukrán kormánynak nyújtott berlini támogatásért.

A múlt héten nyilvánosságra hozott hacker-támadást a parlament elnöke példa nélkül állónak minősítette, de azt nem erősítette meg, hogy a cyber-kémek hozzáfértek-e katonai titkokhoz és más rendkívül bizalmas értesülésekhez, illetve vírusok bejuttatásával kelthettek-e zavart a Bundestag informatikai rendszerében.

Arról sem tett említést, hogy kikre gyanakodnak a szakértök, amiből tudósítók arra következtetnek, hogy eddig nem sikerült kideríteni, melyik országból történt a harcker támadás. Mindenesetre a hálózat egy részét leállították, és egyebek között leválasztották a rendszerről az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség leleplezett titkos adatgyűjtő programjainak német vonatkozásait, illetve az amerikai és a német hírszerző szolgálat együttműködésének feltárásával foglalkozó berlini parlamenti vizsgálóbizottság megállapításait rögzítő adatokat is. Ezzel egyidőben a kormány tagjai órákon át nem férhettek hozzá emailjeikhez, egyben pedig az internetet sem használhatták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×