eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kivégzőosztag végzett az Indonéziában elítélt külföldiekkel

Ausztrália azonnal hazarendelte indonéziai nagykövetét, azt követően, hogy az ázsiai országban kivégeztek 8, drogcsempészet miatt elítélt embert, köztük két ausztrált. Az elítélteket kivégzőosztag ölte meg, miután sikertelen volt a kegyelmet kérő kampány.

Hiábavaló volt a családtagok, az aktivisták, Ausztrália, az ENSZ, az Európai Unió és az Európa Tanács kampánya. Indonézia újabb, drogcsempészés miatt golyó általi halálra ítélt külföldieket végzett ki.

Nyolc férfit kötöztek ki faoszlopokhoz és 12 mesterlövész lőtt rájuk - az elítéltek szíve fölé rajzolt keresztekre célozva. Előzőleg a családtagok néhány órát tölthettek velük, hogy elbúcsúzzanak.

Egy filippínó nő halálbüntetését elhalasztották, mert jelentkezett a rendőrségen az a nő, aki állítólag beszervezte és megtévesztette.

A csoport két tagját egy heroincsempész-banda megszervezéséért, illetve magáért a csempészésért ítélték halálra. Két ausztrál mellett három nigériai, egy ghánai, egy brazil és egy indonéz állampolgárt végeztek ki. Egy másik drogügy miatt elítélt francia férfi ítéletét egyelőre nem hajtották végre.

Annak ellenére, hogy a rokonok mellett több ország és nemzetközi szervezet is határozottan kampányolt a halálbüntetés végrehajtása ellen, Joko Widodo indonéz elnök hajthatatlan volt. "Nemzeti válsághelyzetnek" nevezte a kábítószer-csempészetet. A drogok évente többtucat halálesetet okoznak az országban.

Az indonéz börtönökben továbbra is 33 külföldi él halálsoron, idén januárban már 5 külföldi állt kivégzőosztag elé. Brazília és Hollandia még akkor visszahívta nagykövetét és Brazíliában nem fogadták el az új indonéz nagykövet megbízólevelét.

Mary Jane Veloso, a filippínó nő, akinek kivégzését elhalasztották, kétgyermekes anya. Veloso azt állította: egy másik nő küldte egy "feladattal" Indonéziába, egy olyan bőrönddel, amibe heroint rejtettek.

A kokaincsempészésért elítélt brazil, Rodrigo Gularte orvosai szerint skizofréniában és bipoláris elmezavarban szenvedett, amikor 10 éve elítélték, és így nem lett volna szabad bíróság elé állítani. Ügyvédei még az utolsó órákban is a kegyelmi kérvényt intézték.

A 8 kilogramm heroin csempészése miatt elítélt két ausztrált olyan volt bűnözőkként írták le, akik a börtönben teljesen megváltoztak: a 22 évesen letartóztatott Andrew Chan hívő keresztény, sőt lelkész lett. Myuran Sukumaran pedig grafikus és festő, utolsó alkotása egy vérző szívet ábrázoló kép, amit társai is aláírtak.

A három nigériai közül az egyiket eredetileg életfogytiglani börtönre ítélték, de később szigorították a büntetését. A hatóságok egy indonéz férfit is kivégeztek, akit marihuána terjesztésért ítéltek halálra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×