eur:
389.22
usd:
363.72
bux:
68243.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Elindult a visszaszámlálás Nagy-Britanniában

Hétfőn hivatalosan is elkezdődött a május 7-ére kiírt nagy-britanniai parlamenti választások egyébként már hetek óta teljes erővel zajló kampánya, miután feloszlott a 2010-ben megválasztott törvényhozás. A választások kimenetele hosszú évtizedek óta a legmegjósolhatatlanabb. Csak az biztos, hogy vagy David Cameron eddigi konzervatív párti kormányfő, vagy Ed Miliband, az ellenzéki Munkáspárt vezetője lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke.

A két kormányzásra legesélyesebb politikai erő: az eddig kormányzó Konzervatív Párt és az ellenzéket vezető szocialista Munkáspárt között jelenleg nagyon szoros a verseny, bár egy friss felmérés szerint a konzervatívok most négy ponttal vezetnek.

David Cameron, a leköszönő konzervatív miniszterelnök felkereste II. Erzsébet királynőt. Bár újabban megváltoztatták a hagyományos eljárást, nem az uralkodótól kell kérni a ciklus végén a parlament feloszlatását, ez automatikusan megy végbe, de a május hetedikei választás után, majd a királynő ad ki proklamációt az új összetételű képviselőház május tizennyolcadikai összehívására. Erről kell röviden tárgyalni vele.

Cameron mindenesetre felhasználta az alkalmat, hogy a miniszterelnökség, a Downing Street 10. bejáratánál, a sajtó összesereglett képviselői előtt beszédet tartson, ebben derűlátását fejezze ki pártja újraválasztásának esélyei felől, és hangsúlyozza, hogy a szocialista Munkáspárt kormányra kerülése esetén fel fogja emelni az adókat.

A küzdelem szoros. A Daily Mail napilap és az ITV televízió által közösen megrendelt felmérés szerint jelenleg így állnak a pártok: Konzervatív Párt 36 %, szocialista Munkáspárt 32 %, UKIP függetlenségi párt 12 %, a konzervatívokkal eddig kormánykoalíciót alkotó Liberális Párt 9 %, Zöldek 5%.

Ed Miliband szocialista pártvezér sem tétlenkedik. Üzleti vezetők előtt mondott beszédet, és arról szólt, hogy mennyire helytelen lenne hátat fordítani az Európai Uniónak, olyan bizalmatlansággal fordulni az Unió felé, mint ahogyan azt David Cameron teszi.

Ám figyelemre méltó, hogy a kampányköltségek fedezését elősegítendő, a szocialisták teásbögréket készíttettek, ezeket egyenként 5 fontért vehetik meg a támogatóik, és a vörös színű bögrékre fehér betűkkel írt öt választási jelszó között olyan szlogenek mellett, mint "a munkáscsaládok életszínvonalának emelése", az is szerepel, hogy "a bevándorlást korlátozni kell".

Emiatt heves vita indult szocialista vezető személyiségek között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×