eur:
389.62
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Náci rejtekhely a dzsungel mélyén

Titkos náci rejtekhely a dzsungel mélyén - egy argentin régészcsoport azt állítja, rábukkant arra a menedékhelyre, amelyet a náci Németország vezetőinek építettek még a II. Világháború vége előtt.

Ezt a felfedezést Indiana Jones is megirigyelte volna. Régészek olyan romos épületeket találtak az argentín-paraguayi határ közelében, amelyet menekülő nácik rejtekhelyének szántak.

A kőkockákból emelt építményeket benőtte a dzsungel és a helyszínt csak bozótvágó kések segítségével lehet megközelíteni.

Az épületekben a tudósok az 1930-as évekből származó náci érméket és német gyártmányú porecelánokat fedeztek fel. A falakon náci jelképek láthatók.

"Komoly erőfeszítésbe és pénzbe került ezeknek az építményeknek a megépítése egy olyan helyen, amely szinte teljesen el van szigetelve a külvilágtól.

Ráadásul olyan anyagokat használtak, amelyek nem jellemzők a helyi építészetre - mondta a kutatócsoport vezetője, Daniel Schavelzon. "Nincs más magyarázat, minthogy az, hogy a hely náci menedékhely volt" - mondta a Buenos Aires-i Egyetem kutatója.

A helyi szóbeszéd szerint a dzsungel mélyén fekvő egyik ház Martin Bormann, Hitler jobbkezének tulajdonában állt.

A kutatók szerint azonban mindez bizonyítékkal nem alátámasztott "városi legenda".

A régészek arra a következtetésre jutottak, hogy az épületeket arra az esetre emelték, ha a náci német vezetésnek el kellett menekülnie.

"A háború közepe táján a németek titkos programot indítottak, hogy egy vereség esetén menedéket találjanak a magas rangú vezetők. Az épületeket általában nehezen megközelíthető helyeken, sivatagokban, hegytetőkön, sziklákon építették meg" - mondta a kutatók vezetője.

Az argentín helyszín mindössze "10 percre fekszik a paraguayi határról" - mondták a tudósok.

Irónikus módon, - ahogy a Telegraph című napilap megírta -, nem sok szükség volt a menedékhelyre, mivel a Hitler bukása után Argentína tárt karokkal fogadta az oda érkező nácikat. Juan Perón elnök jóvoltából körülbelül 5000 náci vezetőt fogadott be Argentina.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×