eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Katonákat küldenek Ukrajnába az angolok

David Cameron brit miniszterelnök bejelentette, hogy Nagy-Britannia tanácsadási és kiképzési céllal, négy egységben 75 katonát küld Ukrajnába.

Az elmúlt hónapok során Ukrajnában már felbukkantak itt-ott angol katonák, NATO-hadgyakorlatok keretében, de most egy amerikai és egy brit kontingens állomásoztatásáról van szó, - lehetséges, hogy hozzájuk további NATO-egységek csatlakoznak. A cél elsősorban annak a hangsúlyozása, hogy a Nyugat Ukrajna mellett áll ki. De katonai szakértők úgy látják, hogy ennél valamivel többről van szó: a NATO tart attól, hogy az oroszok gondolnak egyet és területszerzés céljából megtámadják a balti országokat vagy Moldáviát.

A brit csapatok nem harci feladatokat látnak majd el Ukrajnában: az ukrán hadsereg orvosi, logisztikai és felderítési kiképzésében vesznek részt, továbbá városi hadászati akciók végrehajtását gyakorlatoztatják velük. Fegyverszállításról angol részről egyelőre nincs szó.

A balti országok bíznak brit szövetségesükben, tisztában vannak azzal, hogy Nagy-Britannia gazdaságilag erősebb Oroszországnál, és azzal is, hogy a világ ötödik legjelentősebb haderejével rendelkezik. Michael Fallon brit védelmi miniszter szerint az Ukrajnára gyakorolt orosz nyomás még mindig igen erős, különösen Mariupol kikötővárosnál, és ezt ellensúlyozni kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×