INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Kritikusan kevés szívátültetést végeznek Szlovákiában

Infostart / InfoRádió
Vészjóslóan lecsökkent Szlovákiában az szívtranszplantációk száma. Amíg északi szomszédunk pár évvel ezelőtt az európai átlaghoz tartozott a szívátültetések számának tekintetében, addig mára jócskán lemarad a környező országoktól, így Magyarországtól is.

2007 és 2010 között még évente nagyjából 21-26 szívátültetést végeztek Szlovákiában. Egymillió lakosra átszámítva ez 4-5 műtéti beavatkozást jelent. Mindez elegendő volt arra, hogy e tekintetben az országot az európai átlaghoz sorolják. 2010-et követően azonban nem várt visszaesés volt tapasztalható. Két évvel ezelőtt már csak 14, tavaly pedig mindössze 16 szívátültetést hajtottak végre az országban.

Eva Goncalvesová, a Szív és Érrendszeri Betegségek Nemzeti Intézetének vezetője nem titkolt csalódásának adott hangot. A főorvos elszomorítónak tartja, hogy az ország ennyire visszaesett az életmentő műtétek számát tekintve, annál is inkább, mert ennek a hanyatlásnak nem egy esetben fiatalok esnek áldozatul.

A csökkenés már a szomszédos országokhoz mérten is nyilvánvaló. Ugyan a csehek és az osztrákok mindig megelőzték a szlovákokat, az elmúlt pár évben azonban Horvátország, Szlovénia és Magyarország is jobb pozíciót foglalt el a képzeletbeli tabellán. Jelenleg Horvátországban egymillió lakosra átszámítva 14 szívtranszplantációt végeznek, a cseheknél pedig 10-et. Mindez azt jelenti, hogy 90-100 szívátültetést hajtanak végre évente.

A főorvos tájékoztatása szerint a legfőbb ok, ami miatt így visszaesett az átültetések száma, hogy nincs elég donor Szlovákiában. "Minden kórházban dolgozik egy ún. transzplantációs koordinátor. Az ő feladata, hogy megkeresse azokat a menthetetlen betegeket, akikre szervdonorként tekinthetnénk. A koordinátorok dolga azonban nem egyszerű, sokszor csúszik hiba a munkájukba, és gyakran kerülnek összetűzésbe a  potenciális donorok családjával, ami miatt inkább elállnak attól, hogy meggyőzzék őket" - tájékoztatott a doktornő hozzátéve, hogy mindezért a pluszmunkáért pedig semmilyen extra juttatás nem jár, így aztán elég hamar lemondanak arról, hogy rábeszéljék a hozzátartozókat.

A szlovák szakorvosok szerint egy olyan koncepció kidolgozása segíthetne a helyzeten, mint amilyet több környező országban is véghezvittek. Eva Goncalvesová Magyarországot állította követendő példaként. "Amióta a magyarok 2012 januárjában csatlakoztak az Eurotransplant nevű nemzetközi szervezethez, és intenzív kampányt folytattak a szervfelajánlás fontosságáról és pozitívumairól, azóta kiugróan megnövekedett náluk a szívdonorok száma. Nekünk is hasonlóképp kéne cselekednünk" - fogalmazott a főorvos.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk