INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Parancsnoki központot létesíthet a NATO Szlovákiában

Infostart / InfoRádió
Elképzelhető, hogy a jövőben NATO parancsnoki koordinációs központ kezdi meg működését Szlovákiában. Az úgynevezett NATO-erők integrációs egysége létrehozását maga Pozsony javasolta.

Martin Glváè szlovák védelmi miniszter úgy tájékoztatott, kizárólag katonai tervezői csoportról van szó, és nem harci alakulat vagy bázis létesítéséről.

"Jelenlétük alapvetően elősegíti a NATO irányából érkező erősítés befogadását az adott NATO-tagország számára" - magyarázta a védelmi tárca vezetője.

A NATO-parancsnokságot, tehát az úgynevezett NATO-erők integrációs egységét (NFIU) hozzávetőleg 40 személy alkotja majd, miközben a negyven fő felét Szlovákia, másik felét pedig további NATO-tagországok adják. Ezek a csoportok egyidejűleg koordinálnák a többnemzeti katonai gyakorlatokat, illetve felmérnék a szlovákiai és a NATO-erők közti összeköttetés állapotát.

Ondrejcsák Róbert, az Európai és Észak-Atlanti Kapcsolatok Intézetének (CENAA) igazgatója kifejtette, a NATO koordinációs csoportjának jelenléte megerősíti Szlovákia biztonságát.

"Tervező, elemző egység lenne, egy kis parancsnokság, szóval nem harcoló alakulatokról van szó. A katonai tervezés hosszútávú folyamat, ahol a katonai tervezők feladata, hogy tervezzék meg, hova, milyen feltételek közt lehet telepíteni ezeket az egységeket. A modern katonai konfliktusok nagyon komoly logisztikai és szervezési munkát igényelnek, ezt fogják megkönnyíteni ezek a tervezési központok" - magyarázta Ondrejcsák.

A biztonságpolitikai szakértő a döntés pozitívumait elsősorban abban látja, hogy javul Szlovákia felkészültsége a szövetséges erők fogadása esetén, s egyúttal javul az ország fegyveres erői és a szövetséges erők közti koordináció.

Az integrációs egységek felállításáról a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón döntöttek a NATO-tagállamok vezetői. Az egységek elsődleges feladata lehetővé tenni, hogy a NATO keleti tagjai a lehető leggyorsabban képesek legyenek fogadni az úgynevezett rendkívül magas készenléti erőket.

Szlovákia ezzel már a nyolcadik NATO-tagállam, amely egy ilyen koordinációs csoport létrehozását kezdeményezte.


A címlapról ajánljuk