eur:
389.39
usd:
361.75
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Németországig visszhangzik a Simicska-ügy

Angela Merkel kancellár egy héttel ezelőtt tett budapesti látogatásáról számos cikk jelent meg a német sajtóban. A Simicska ügy miatt Magyarország ma ismét a német média érdeklődésének középpontjába került. Az idevágó cikkeket az InfoRádió németországi tudósítója olvasta el.

A FRANFKURTER ALLGEMEINE ZEITUNG nyílt háborút emleget Orbán Viktor miniszterelnök és korábbi cimborája, Simicska Lajos között. A liberális német napilap szerint Orbán rendkívüli fontos támaszát vesztette el Simicskában, akivel a sokéves szoros kapcsolata azonban már a legutóbbi országos választást követően meglazult, mert a miniszterelnök fokozatosan eltávolította a fontos állami pozíciókból Simicska bizalmasait.

A rendkívül hangos és látványos törés mögött az áll, hogy a kormányfő a reklámadóból többet akar beszedni az eddigi szövetségese kezén levő sajtóorgánumoktól. Simicska fogadkozott, hogy nem hagyja magát és azt sem titkolta, hogy ellenlépésekre készül, noha azt sem zárta ki, hogy esetleg életébe kerül ez a viszály.

A FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG utal arra, hogy a Fidesz felemelkedésében ugyan döntő szerepet játszott Orbán Viktor kisugárzása és szervezőképessége, de nagy jelentősége volt Simicska Lajos pénzügyi adottságainak is, amelyekkel, nem egyszer akár kétes eszközökkel, a miniszterelnököt támogató média-impériumot teremtett.

A Münchenben megjelenő Süddeutsche Zeitung is médiaháborút emleget Magyarországon. Mint a baloldali napilap írja, ez komoly kárt okozhat Orbán Viktor kormányának. A cikkíró emlékeztet arra, hogy Simicska Lajos vállalkozásai 2010 óta úgymond a hatalom köreibe bekerült emberei révén elnyerték az uniós pályázatok 40 százalékát, de egy ideje változás állt be a politikai széljárásban. Az RTL-Klub a reklámadó körül kirobbant vitában bővítette hírszolgálatát, amely egyre élesebben ostorozta a kormány intézkedéseit és emiatt megcsappant Orbán Viktor támogatottsága. A Süddeutsche Zeitung szerint a német Bertelsmann konszern tulajdonát képező RTL megbékítését szolgáló reklámadó csökkentését a miniszterelnök közvetve Simicska Lajos vállalkozásaival akarja kiegyenlíteni, ami médiaháborút robbanthat ki.

A történtekkel behatóan foglalkozik a FOCUS cimű hírmagazin is, és idézi Simicskát, aki a Magyar Narancsnak kifejtette, hogy amikor szövetkezett Orbán Viktorral a kommunista diktatúra megbuktatására, szó sem volt újabb diktatúra megteremtéséről. A liberális hetilap utal arra, hogy múlt pénteken Simicska médiabirodalmának csaknem valamennyi vezetője váratlanul lemondott tisztségéről, ami teljesen meglepte Simicskát, és emiatt a legocsmányabb kifejezésekkel támadta Orbán Viktort.

A FOCUS emlékeztet arra, a kapcsolat közöttük a kormány újraválasztása óta hidegült el, miután Orbán eltávolította a minisztériumok fontos pozícióiból Simicska bizalmasait, akiknek feladata az volt, hogy az oligarcha építkezési vállalkozásai számára minél több megbízást szerezzenek. Alighanem erre vezethető vissza, hogy Simicska médiacsoportjának tagjai - amelyek eddig feltétel nélkül támogatták a kormány politikáját - kifogásolni kezdték Orbán Viktor intézkedéseit, és ezzel kihívták maguk ellen a miniszterelnök haragját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×