eur:
389.65
usd:
361.94
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A cseh kezdeményezés idegesíti Lengyelországot

A dél-morvaországi Slavkovban - az egykori Austerlitzben - találkozott csütörtök délután Bohuslav Sobotka cseh, Robert Fico szlovák kormányfő és Werner Faymann osztrák kancellár. A felek megegyeztek a három ország közti szorosabb együttműködésben. Robert Fico szerint mindez nem gyengíti a Visegrádi négyek erejét.

A cseh kormányfő elmondta, a megbeszélésnek három fő témája volt. Mégpedig a régión belüli foglalkoztatottság növelése, ezenkívül az energiabiztonságról szóló közös projektekre felhasználható eurós alapok hatékonyabb lehívása. "A harmadik terület pedig, melyről szót ejtettünk, a közép-európai közös gázpiac összehangolása volt" - ismertette Sobotka.

A közlekedési infrastruktúrával kapcsolatban Robert Fico szlovák miniszterelnök a szakértői által javasoltakat említette: "Elsősorban összpontosítsunk a D4-es autópálya gyorsforgalmi úttal való összekötésére, továbbá a Bécs és Pozsony közötti vasúti összeköttetés kibővítésére, ami pedig Csehországot illeti, szintén támogatom a gyorsforgalmi útjaink kapcsolódási pontjának megépítését" - fejtette ki a szlovák kormányfő.

Werner Faymann osztrák kancellár elmondta, szintén támogatja a közös gázpiac fejlesztését, az atomenergiával kapcsolatban azonban határozott véleményt fogalmazott meg. "Egyértelműen az atomenergia felhasználása ellen vagyunk. A fukusimai baleset is bizonyította, hogy nem létezik teljesen biztonságos atomerőmű, sem atomhulladék tárolására alkalmas raktár" - mondta a kancellár.

A felek abban is megállapodtak, hogy kormányaik a jövőben közösen igyekeznek megoldani az ukrajnai fejlemények miatt Oroszország ellen elrendelt uniós szankciók okozta problémákat.

A csütörtöki találkozót a cseh külügyi tárca kezdeményezte. Robert Fico azt nyilatkozta, mindez nem konkurenciája a visegrádi négyek együttműködésének, hanem annak kiegészítése. A Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap szerint a cseh kezdeményezés idegességet keltett Lengyelországban, amely az utóbbi időben sokat tett a visegrádi együttműködés érdekében.

Bohuslav Sobotka, Robert Fico és Werner Faymann Slavkovban abban is megállapodtak, hogy a jövőben évi rendszerességgel találkoznak, s jövőre Szlovákiában tartják megbeszélésüket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×