eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szigorúan ellenőrzött szárnyasok Németországban

A berlini kormány elrendelte, hogy a vágóhídra szállítás előtt állatorvosi ellenőrzésnek vessék alá a szárnyasokat. Az intézkedést az tette szükségessé, hogy a németországi baromfiipar egyik központjában is megjelent a madárinfluenza-vírus Európában új, H5N8 altípusú, különösen veszélyes törzse.

Karácsonykor a németek egyik közkedvelt étele a libasült. A fogyasztókat azonban igencsak elbizonytalanította a madárinfluenza újabb megjelenése. A hónap közepén emiatt a baromfiipar egyik központjában, Cloppenburgban közel 130 ezer szárnyast kellett megsemmisíteni.

A kormány most elrendelte, hogy a vágóhídra szánt baromfit állatorvosi vizsgálat alá kell venni, azaz a szállításra előkészített csoportból - szúrópróbaszerűen - 60 kacsát vagy libát ellenőrizni kell, és csak a negatív eredmény bizonyításával lehet elvégezni a vágást.

A baromfitenyésztők szövetsége máris támogatásáról biztosította az intézkedést, amely előreláthatólag jövő év áprilisig lesz érvényben. Christian Schmidt mezőgazdasági miniszter ezzel kapcsolatban rámutatott arra, hogy a vírus emberre gyakorolt veszélyei nem ismertek, de nem lehet teljesen kizárni, hogy mégis átterjed, miután 2003-ban a madárinfuluenza egy másik vírusa legalább 600 embert is megfertőzött és közülük csaknem 300-an belehaltak a betegségbe.

Nyilatkozatában utalt arra is, hogy a vírust feltehetően vándormadarak hurcolták be Ázsiából Európába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×