eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Sokkolta a világot a pakisztáni iskolai vérengzés

Pakisztánt és a világot is sokkolta az a keddi támadás, amelyben tálib szélsőségesek több mint 140 embert, döntő többségükben diákokat gyilkoltak meg egy iskolában. A hatóságok közölték, hogy az ostrom befejeződött, a túlélők pedig elmondták: halottnak tetették magukat, nehogy lelőjék őket. Az áldozatokat ma temetik el.

Pakisztánban a muszlim hagyományok szerint ma temetik el a keddi iskolai támadás áldozatait, a kormány pedig 3 napos nemzeti gyászt rendelt el.

A pakisztáni tálibok kilencfős csoportja több órán át tartó vérengzést rendezett Pesavár egyik iskolájában, amelyet a hadsereg tart fenn, de ahová sok polgári lakos gyereke is járt.

A brutális támadás mérlege: több, mint 140 halott, többségük gyerek.

Egy túlélő diák elmondta: a földön fekve halottnak tetette magát és soha nem felejti el az egyik támadó fekete csizmáit, amiben felé közeledett. A fegyveres a már halott diákokba lőtt bele, de a lábon lőtt sebesült szemtanúnak szerencséje volt.

Mások elmondták, hogyan torlaszolták el és zárták be az ajtókat, de a militánsok betörtek és válogatás nélkül gyilkolni kezdtek.

A pesavari Katonai Iskola egyik kerítésén kedd délelőtt 9 tálib mászott át, majd amikor eljutottak az iskola nagytermébe, ahol a diákok éppen gyűlést tartottak, tüzelni kezdtek. A pakisztáni katonai egyenruhát viselő támadók, akik robbanószerrel megrakott mellényeket is viseltek, a 8 órán át tartó támadás során életüket vesztették.

A pakisztáni tálibok azt mondták: a véres akciót bosszúnak szánták a pakisztáni hadsereg júniusban indított hadjáratáért, amelyben állításuk szerint családtagjaikat is támadták. "Azt akarjuk, hogy érezzék a fájdalmunkat" - mondta szóvivőjük.

Ha azonban azt remélték, hogy a sokkoló mészárlás hírére a kormány visszafogja az offenzívát, tévedtek. Navaz Sarif miniszterelnök - aki a tragédia helyszínére utazott - azt mondta: fokozzák az úgynevezett törzsi területeken folyó kampányt, amelyekben amerikai drónokat is bevetnek a militánsok ellen.

"Ez egy nemzeti tragédia, amit vadállatok okoztak. Ezek a gyerekek az én gyerekeim. Bosszút állunk minden csepp vérért" - mondta.

Zahid Huszain pakisztáni biztonsági elemző szerint az erőszak nyomán megnövekszik a törzsi területeken folyó kormányoffenzíva támogatottsága.

Talat Maszúd, nyugalmazott tábornok, aki jelenleg szintén biztonsági szakértőként dolgozik, hozzátette: a militánsok tudják, hogy nem tudnak súlyos csapást mérni a hadseregre. Ezért választanak ki "puha célpontokat" - mondta.

Pakisztán és a tálibok ellentmondásos viszonyt tartanak fenn. Miközben a hadsereg harcol a militánsok ellen, addig a titkosszolgálat időnként együttműködik velük azért, hogy gyengítsék Afganisztánt és Indiát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×