eur:
389.32
usd:
363.98
bux:
68107.49
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Moszkva kiutat keres az ukrán válságból?

Az ukrán fegyveres erők és a Moszkva-barát lázadók is azt ígérik, hogy betartják a tűzszünetet a keddi, úgynevezett "Csend napján". Porosenko ukrán elnök azt mondta, hogy újabb tárgyalások indulnak az ukrán kormány és a lázadók szeptemberi tűzszüneti egyezményének végrehajtásáról.

Az ukrán kormány hétfőn azt mondta: reménykedik abban, hogy ma újabb tárgyalásokat tartanak a szeparatista lázadók képviselőivel a felek közötti tűzszünetről.

"Várjuk a tárgyalásokat, várjuk a levont következtetéseket és türelmetlenül várjuk december 10-ét. Ekkor derül ki, mennyire voltak eredményesek a tárgyalások és a terroristák mennyire veszik komolyan a megbeszéléseket" - mondta az Ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács elemzőközpontjának szóvivője, Andrej Liszenko a szakadárokkal folytatott tárgyalásokról.

Az illetékes azt mondta: az ukrán felet egy elnöki különmegbízott képviseli. Egyelőre nem tervezik a fegyveres egységek visszarendelését a frontvonalakról - tette hozzá. Liszenko szerint több ezer orosz katona tartózkodik még mindig Ukrajnában és sokan közülük a "humanitárius konvojok" kíséretében érkeztek.

Az ukrán hadsereg főparancsnoksága 32 ezerre becsülte a kijevi kormánnyal szemben álló erők létszámát és ezek között 10 ezer főről állította azt, hogy az Orosz Föderáció katonája.

A mai, minszki háromoldalú tárgyalásokat először Porosenko ukrán elnök jelentette be. Egyik tanácsadója azt mondta: reméli, hogy a következő héten sikerül végrehajtani a szeptemberi tűzszüneti egyezmény rendelkezéseit és hogy a mai, Csend napján leállnak a harcok a Don-medencében.

A ukrán hatóságok azt állították, hogy 7 "terroristát" tartóztattak le a napokban. Ezek olyan emberek, akik úgymond "adatokat gyűjtöttek az ukrán csapatok és haditechnika mozgásáról".

Közben a Guardian című brit lap kommentárjában azt írja, hogy a harcias retorika ellenére az orosz vezetés kiutat keres a válságból. Erre utal, hogy Putyin elnök a hétvégén a diplomáciai protokollt felrúgva egy moszkvai reptéren találkozott az átutazó Hollande francia elnökkel, akivel a tűzszünetről tárgyalt. Később azt mondta: tiszteletben tartja Ukrajna területi egységét és annak helyreállítását akarja.

Putyin első ízben elismerte, hogy a szakadár szeparatisták megsértették a korábbi fegyvernyugvást. Az orosz állami média újabban kerüli, hogy lefasisztázza az ukrán kormányt, Lavrov külügyminiszter pedig Kelet-Ukrajnát az ország testén lévő "nyílt fekélynek" nevezte, amit "be kell gyógyítani".

Az amerikai Time magazin azt írta, hogy Putyin már a múlt héten tudott a keddre tervezett tárgyalásokról és ezért egy pénteki beszédéből törölte az ukrán vezetést élesen bíráló részeket. A konfliktusban eddig több, mint 4000 ember halt meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×