eur:
395.61
usd:
366.63
bux:
65620.68
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Több ezren veszíthetik el munkájukat az orosz szankciók miatt Szlovákiában

Ha az orosz fél úgy dönt, azzal vág vissza az európai uniós szankciók harmadik fordulójára, hogy megtiltja az európai személyautók importját, akkor Szlovákiában 7-10 ezer ember maradhat munka nélkül - jelentette ki Robert Fico kormányfő.

A szlovák miniszterelnök úgy fogalmazott, az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió megtorló intézkedései mögött nem az értékrend áll, hanem kizárólag geopolitikai harc. "A szankcióharc nem oldja meg az ukrajnai helyzetet, ellenkezőleg, mindkét oldalon csak fokozza a fegyveres konfliktus veszélyét" - mondta Robert Fico.

A kormányfő hangsúlyozta, mindent megtesz annak érdekében, hogy Szlovákia polgárai ennek a geopolitikai harcnak a legkevésbé legyenek kitéve, lévén, hogy már vannak konkrét cégek, melyek a válság miatt problémákkal küzdenek.

Robert Fico úgy számol, ha Oroszország megtorló intézkedései a szlovák autóipart érintenék, akár 7-10 ezer ember is elveszítheti a munkáját. Dudás Tamás, a pozsonyi Közgazdasági Egyetem tanára elmondta, jelenleg a szlovák autóexportnak 15 százaléka tart Oroszországba.

"Tavaly a szlovák autógyárak 1 millió autót gyártottak, és ennek a 15 százaléka 150 ezer autó. Ha ezt nincs hova eladni, ez gondot okozhatnak az autógyáraknak. Tehát, ha vissza kell fogni a termelést, akkor dönthet úgy a gyártó, hogy kevesebb emberre lesz szüksége. Mindez leépítésekhez vezethet" - fejtette ki a gazdasági elemző.

A használt autók ára azonban jelentősen visszaeshet, ha Oroszország az Európai Unió szankcióira reagálva betiltja az unióban regisztrált használt gépkocsik importját. A Szlovák Autóipari Szövetség képviselői szerint nehéz megjósolni, milyen árcsökkenésre lehet számítani, egy viszont biztos, ha Moszkva bevezeti ezt az EU ellen irányuló intézkedést, akkor az orosz piacra szánt gépkocsik az európai bazárokban maradnak, s az eladóknak nem lesz más lehetőségük, mint olcsóbban értékesíteni az autókat.

Ján Tribula, az Autóipari Szövetség képviselője elmondta, hogy mivel Szlovákia minimális mennyiségű használt autót exportál évente Oroszországba, a használt autókra vonatkozó intézkedés negatív hatását leginkább az olasz vagy német használtautó-piac érezné meg. Az orosz piacra szánt autókat bizonyára Európa más országaiban próbálnák minden eddiginél olcsóbban eladni, így Szlovákiában is olcsóbban lehetne majd használt autóhoz jutni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×