eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elsöprő sikert aratott a Fesztivál Zenekar Londonban

A Budapesti Fesztivál Zenekar Fischer Iván vezényletével két hangversenyt adott Londonban, a hatezer fő befogadóképességű Albert Hall-ban. Mindkét alkalommal telt ház volt. A brit kritikusok szuperlatívuszokban írnak a két koncertről.

1941 óta rendezi meg a BBC nyaranta az úgynevezett Promenád Hangversenyeket a gigászi méretű Albert Hallban. Idén a Budapesti Fesztivál Zenekart is meghívták, amely első koncertjére magyar-osztrák műsort állított össze, a másodikon Brahms Harmadik és Negyedik Szimfóniáját játszotta, alapító karmestere, Fischer Iván vezényletével.

A Daily Telegraph zenekritikusa, John Allison a maximális öt ponttal jutalmazta a hallottakat, bevezetőül megjegyezve, hogy a zenekar ezúttal is bizonyította azt az újat kereső karakterét, amelyről méltán híres. Az első est osztrák-magyar műsorában csak egy magyar kompozíció szerepelt, Kodálytól a 'Galántai táncok', de ennek az előadása a 2014-es Promenád-évad rangos nemzetközi koncertsorozatának az egyik legszebb emléke marad. Fischer Iván káprázatosan bontakoztatta ki a zenemű felépítését a klarinet-szólótól a finálé vad lendületéig. Más magyar melódiák is felcsendültek, mert a hangverseny Brahms három magyar táncával kezdődött, Fischer Iván átiratában. A műsor lerótta kegyeletét a Strauss-családnak is, a Kék Duna keringő hamisítatlan osztrák-magyar stílusban hangzott el. A táncok sorát Schubert 'Befejezetlen szinfóniájá'-nak a komolysága törte meg, a ragyogó vonósok és a kiváló fafúvósok eszményien tolmácsolták a mű gondolatiságát.

A The Times zenekritikusa, Geoff Brown is a Fesztiválzenekar remek együttlélegzéséről, a példaszerű frazírozásról, a fúvósok bravúros játékáról ír.

A londoni estilap, az Evening Standard hasábjain Barry Millington a második est Brahms-produkciójára adott öt pontot, majd azt írja, hogy a globalizáció és a technológiai haladás korában a nagy nemzetközi zenekarok kezdenek hangzásban egymáshoz nagyon hasonlóvá válni. Nem így a Budapesti Fesztivál Zenekar, amelynek a vonósai különleges hangzást, a klarinétjai egyedi hangminőséget képviselnek.

Mind a többezres hallgatóságot, mind a kritikusokat meglepte, ahogyan a dörgő tapsra és bravózásra ráadást adott a zenekar mindkét koncertjén. Az első esten a másodhegedűsök közül tette le hangszerét és formálódott kórussá a hölgyek java része, hogy elénekelje Dvorák Morva duettjét, a másodikon Fischer Iván bejelentette, hogy ráadásnak Brahms Esti Szerenádja következik, ezt azonban énekkarként adták elő a zenészek, méghozzá nagyon jól. Az egyik kritikus megjegyzi: "Lám a Kodály-módszer milyen énekkultúrát tud teremteni."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×