eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nem fordul el a szegény, de szexi várostól a polgármester

Berlinben bombaként robbant a hír, hogy a tartományi rangú város élén álló kormányzó polgármester megválik tisztségétől. Klaus Wowereit ugyan csupán december 11-i hatállyal távozik hivatalából, de már lemondási szándékának bejelentése is felvetette az előrehozott választás kiírásának lehetőségét.

Klaus Wowereittel kapcsolatban már a múltban is időről-időre felreppent a hír, hogy belefáradt a politikába és nyugalomba vonul, azonban ezeket a jelentéseket minden alkalommal hevesen cáfolta. Tény azonban, hogy a főpolgármester az elmúlt hónapokban egyre inkább elszigetelődött pártjában, a Szociáldemokrata Pártban, amelynek népszerűsége Klaus Wowereitével párhuzamosan drámain zuhant.

Ebben alighanem a döntő szerepet az új berlini repülőtér körüli botrányok játszották. Az egykori Kelet-Berlin határán épülő légikitő átadását 2011 őszére tervezték, majd 2012 tavaszára halasztották, de a sorozatos kivitelezési hibák miatt most már csak remélni lehet, hogy 2017-ben átadhatják a forgalomnak. Mivel régóta ő áll az építési munkálatok felügyelőbizottságának élén, így sokan őt teszik felelőssé az ország szégyenének tartott óriási beruházás eddigi kudarcáért. Ezt most politikusi pályafutása legnagyobb vereségeként ismerte be.

Holott a most 60 éves Klaus Wowereit korábban igencsak népszerű volt a választók körében. Tudósítók szerint éppen az ő személyes támogatottságának volt köszönhető, hogy 2011-ben a Szociáldemokrata Párt harmadszor is megnyerte a választást Berlinben. Azóta mintha ellene fordult volna a széljárás, pártjában egyre gyakrabban bírálták, és annak ellenére, hogy az elmúlt években javulni kezdett a német főváros gazdasági helyzete, főleg őt okolták, hogy a tartományi kormányban résztvevő kereszténypárt népszerűsége alaposan emelkedett. A szociáldemokraták támogatottsága pedig példátlanul alacsony szintre süllyedt.

Klaus Wowereit 14 év után, decemberben távozik hivatalából, de máris jelezte, hogy "a politikából kiválva is az általa szegény, de szexi városnak nevezett Berlin érdekében fog munkálkodni".

A szabályok szerint a mindenkori berlini kormányzó polgármester addig marad hivatalában, amíg a képviselőház - a tartományi törvényhozás - megválasztja utódját. Wowereit pedig azért távozik csak decemberben - a lemondás bejelentése utáni negyedik hónapban - hogy a pártnak legyen elég ideje az utód kijelölésére és az egyeztetésre a koalíciós társ konzervatív CDU-val.

Az SPD berlini szervezete pártszavazással, a tagság megkérdezésével kíván dönteni. Kedden két helyi SPD-s vezető, Jan Stöss tartományi elnök és Raed Saleh képviselőházi frakcióvezető is bejelentette, hogy vállalja a megmérettetést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×