eur:
388.66
usd:
361.79
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Izrael aggódik, mekkora emberáldozattal jár megfékezni a Hamászt

Izraelben kezd megváltozni a korábbi magabiztos hangulat - a legújabb gázai konfliktus kezdetén a Vaskupola rakétavédelmi rendszer sorra semmisítette meg a Hamász rakétákat. 25 izraeli katona - köztük nemrég még középiskolás fiatal - halála után azonban nem mindenki lelkesedik. Az akció azonban folytatódik, az izraeliek az éjszaka folyamán is támadtak gázai célpontokat.

Izraelben kötelező a katonai szolgálat, így minden család átérzi, milyen az, amikor egy katona haláláról érkezik hír. Miközben külföldön sokan a sokkolóan magasra ugrott palesztin áldozatok miatt bírálják Izraelt, a zsidó államban növekszik az aggodalom, hogy mekkora emberáldozattal jár megfékezni Hamászt.

A 2006-os libanoni háború óta most a legmagasabb katonai halottak száma, miközben a társadalom egy része végig akarja vinni az akciót, amely szerinte megfékezi a Hamász rakétatámadásait. Mások viszont attól tartanak, hogy egyfajta lavina indult meg.

A Hárez című lap is erre hívta fel a figyelmet, továbbá megjegyezte: "tömegesen ölik" a palesztin civileket. "A puha gázai homok magába szívhat, itt nem lehet győzni. Izraelnek nem szabad sokáig az Övezetben maradnia".
Az izraeliek többsége továbbra is támogatja a Hamász elleni légicsapásokat és az 500 is több palesztin áldozatot is a radikális szervezet számlájára írja. Az érvelés szerint a Hamász cinikus módon polgári házak közé rejti rakéta kilövő-állásait.

A földi invázió azonban már nem olyan népszerű a katonákra leselkedő veszélyek miatt - jegyzi meg az AP. Komplikálja a helyzetet, hogy a szenvedés és az emberi tragédiák ellenére a palesztin lakosok nem gyakorolnak nyomást a Hamászra és nem szegülnek vele szembe, mert egyetértenek törekvésével, hogy meg kell törni az izraeli blokádot.

Az AP szerint a földi invázió megoszthatja Izraelt. A baloldaliak az akció lezárását követelik majd, a héják viszont még keményebb fellépést, sőt talán Gáza megszállását is.

Mindeközben az éjszaka során Izrael további 100 célpontot támadott, de keddre már 27 katonája halt meg. Gázai kórházi források szerint egy keddi támadásban 7 ember, köztük négy nő halt meg, a támadást ezúttal nem előzte meg figyelmeztetés.

Tíz izraeli jogvédő szervezet levelet írt az igazságügyminiszternek és megjegyezte, hogy a konfliktus során megsértették a nemzetközi jogot, mert nem tettek különbséget a civilek és a fegyveresek között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×