eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Egymást lövik az izraeliek és palesztinok

Miközben a palesztinok Gázából rakétákat lőttek ki egy izraeli atomerőműre, a palesztin terület elleni izraeli támadásban több, mint húsz ember, köztük civilek is meghaltak. Egyre valószínűbb, hogy az izraeli szárazföldi erők behatolnak Gázába.

Hamász-militánsok három rakétát lőttek ki a dél-izraeli Dimona városra és a közeli Negev-atomreaktorra és kutatóközpontra, ami egyes feltételezések szerint az izraeli atomfegyver-program központja.

Két rakéta lakatlan területen csapódott be, a harmadikat pedig az izraeliek Vaskupola légvédelmi rendszere megsemmisítette. A palesztinok által kiválasztott célpont azonban arra sarkallhatja Izraelt, hogy földi inváziót indítson Gáza ellen.

A palesztin terület az utóbbi évek legvéresebb napját szenvedte el szerdán, amikor az izraeli támadásokban 22 ember, köztük 9 gyerek és 6 nő halt meg.

A légicsapások ellenére nem hagytak alább a Hamász rakétatámadásai, a szervezet nagy hatótávolságú rakéták tucatjait lőtte ki Tel Avivra és Jeruzsálemre.

Kommentátorok feltették a kérdést: miért repülnek a korábbinál messzebb a Hamász rakétái?

Izrael márciusban a Vörös-tengeren iráni rakétákra bukkant egy feltartóztatott teherhajón. A fegyvereket cementeszsákok alá rejtették.

Szakértők szerint a most Tel-Aviv-ra és Jeruzsálemre kilőtt rakéták is nagyobb hatótávolságú és nagyobb robbanótöltetet szállító M-302-es rakéták, amelyek akár 180 kilométerre is képesek elrepülni.

Eddig nem sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy a Hamász rakétái Iránból származnak, bár az izraeliek ezt tényként kezelik. Egy ilyen lépéssel azonban Irán megsértené az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendelkezéseit épp, amikor valamiféle együttműködés alakulhatna ki a nyugati hatalmak és az iszlám köztársaság között például a szunnita szélsőségesek iraki előretörése miatt.

Miközben az izraeliek és a Hamász egymást lőtték rakétáikkal, Mahmud Abbasz palesztin elnök "népirtással" vádolta meg az izraelieket.

Simon Peresz izraeli elnök viszont így vágott vissza: "Õk kezdték a háborút, mi napokon át vártunk, kértük, őket, hogy hagyják abba, de egyre több izraeli célpontont támadtak".

Kommentátorok megjegyzik, hogy a 2008-as és 2012-es hadműveletekkel szemben Izrael nem került külföldi nyomás alá a gázai offenzíva miatt. Ennek az is az oka, hogy egyelőre az izraeli fegyverek precízen eltalálták célpontjukat és elmaradtak a sokkoló atrocitások.

2008-ban az offenzíva kezdetén például avatóünnepségükön fiatal gázai rendőrtiszteket ölt meg egy izraeli támadás - írta a Telegraph.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×